Την παλαιότερη πρότασή του για το είδος των αλλαγών που απαιτούνται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, επαναφέρει απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος διευκρινίζει κατ’ αρχήν ότι «στην παρούσα φάση και ειδικότερα μετά τις που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών».
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, απαιτούνται αλλαγές οι οποίες να αντιμετωπίζουν «τον κλαδικό κατακερματισμό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης τα προηγούμενα 70 χρόνια, την έλλειψη αποτελεσματικών μεθόδων και μηχανισμών είσπραξης των μηνιαίων εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και την απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, εποπτείας και αποτροπής παραβατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών».
Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η προσπάθεια για να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να επικεντρωθεί τους παρακάτω στόχους:
– Τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, και στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης. Στην ενιαία σύνταξη θα προστίθεται η ανταποδοτική, η οποία θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και για τους αυτοαπασχολούμενους, μόνο από τις εισφορές τους.
– Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αντίστοιχα προς όλους τους ασφαλισμένους, καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
– Τη δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή: πρόσθετων τμημάτων σύνταξης, πρόσθετων υπηρεσιών υγείας και άλλων παροχών
– Τον καθορισμό κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, και θα εξισορροπούν τις παροχές, με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (Σουηδικό Μοντέλο).
Τέλος, υποστηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος, απαιτείται η ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης που θα διασφαλίζουν βέλτιστο λειτουργικό κόστος, την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορές την καθολική είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων και την σύσταση αυστηρών και αποτελεσματικών μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου.