Μπορεί να αποτελέσει η -όποια- κρίση αφορμή και έναυσμα για νέα δημιουργία; Στο παλαιωμένο και επαναλαμβανόμενο ερώτημα – σλόγκαν στους καιρούς της… κρίσης που βιώνεται πολύμορφα και παγκοσμίως, επιχειρεί να απαντήσει μια εικαστική έκθεση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που θα φιλοξενήσει από το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαρτίου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
«Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία» είναι ο τίτλος της έκθεσης κεντρικό θέμα της οποίας αποτελούν οι εικαστικές δημιουργίες (ζωγραφική και εργασίες σε πηλό) των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ οι οποίες έγιναν μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στους καμένους τοίχους της φυλακής – το μοναδικό περιβάλλον, ορίζοντα και… «καμβά» που διατίθεται στην κοινότητα των εγκλείστων οι κρατούμενοι μέλη της κοινότητας ζωγράφισαν με κάρβουνο και κιμωλία τα δικά τους σχήματα, όνειρα και βλέμματα.
Εκεί που οι απλοί – ελεύθεροι άνθρωποι αν αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους «βλέπουν» στον ουρανό τα σύννεφα να σχηματίζουν μορφές και τοπία, οι φυλακισμένοι καλλιτέχνες – δημιουργοί του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «είδαν» με τη δική τους «φαντασία» στους μουτζουρωμένους από την καταστροφική φωτιά τοίχους και το σχεδίασαν με κάρβουνο και κιμωλία σκληρά σχήματα και μορφές, σκύλους, ανθρώπινα πρόσωπα κραυγάζοντα, τους εαυτούς τους και το σχήμα των σωμάτων τους εν κύκλω, χέρια απλωμένα σε επίθεση ή σε τρυφερή συνύπαρξη.
«Η έννοια -λέξη της κρίσης στο κινέζικο αλφάβητο εκφράζεται με τα ιδεογράμματα του κινδύνου και της απόφασης. Στη δική μας κοινότητα σε κρίση αυτός ο κοινωνικός σπασμός εκφράστηκε με τα συγκεκριμένα έργα. Δεν πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό μάθημα αλλά μια μέθοδο αντίδρασης στην κρίση μέσω της τέχνης» δήλωνε μεταξύ άλλων εξηγώντας τη μέθοδο του προγράμματος ο εικαστικός Μανώλης Χάρος που ως εθελοντής καθοδήγησε την καλλιτεχνική δράση των κρατουμένων- καλλιτεχνών.
Το πρόγραμμα και η έκθεση είναι μια ακόμα δημόσια εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα από το 1983 -οπότε και ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα (η «Ιθάκη» – στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης).
Σήμερα το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί σ’ όλη τη χώρα 110 μονάδες απεξάρτησης (για όλες τις εξαρτήσεις που αφορούν τα ναρκωτικά αλλά και το αλκοόλ, το τζόγο κ.α). Μια νέα κοινότητα πρόκειται μάλιστα να λειτουργήσει (μόλις ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που ταλανίζουν την ολοκλήρωσή της) στο ήδη ολοκληρωμένο και στελεχωμένο κτίριο που ανεγέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό στο χώρο των φυλακών Διαβατών της Θεσσαλονίκης όπου θα φιλοξενηθούν 84 εξαρτημένοι κρατούμενοι.
Η εικαστική έκθεση στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, την οποία θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως και τις 15 Απριλίου.