Ένας από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας της Καβάλας παραμένει η αλιεία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα κέρδη που καταγράφει η ιχθυόσκαλα της περιοχής.
Με βάση τη διακίνηση των αλιευτικών εμπορευμάτων και τα καθαρά κέρδη που καταγράφει η ιχθυόσκαλα Καβάλας καταλαμβάνει την τρίτη θέση πανελληνίως πίσω από αυτές του Κερατσινίου στον Πειραιά και της Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη.
Ο διευθυντής της ιχθυόσκαλας Καβάλας Βασίλης Μαντάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο αριθμός των καϊκιών που είναι καταγεγραμμένα στη δύναμη της ιχθυόσκαλας Καβάλας φτάνει σήμερα τα σαράντα γρι-γρι και μηχανότρατες, αριθμός που παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και μαρτυράει τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Η συνολική αξία των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν το 2011 έφτασε τα 27.626.000 ευρώ, ενώ το 2012 ο τζίρος της διακίνησης παρέμεινε σχεδόν σταθερός, κλείνοντας στα 27.400.000 ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη της Ιχθυόσκαλας Καβάλας ανέρχονται σε 400.000 ευρώ.
Οι εξαγωγές που γίνονται από την ιχθυόσκαλα Καβάλας αφορούν κυρίως τον τόνο που κατευθύνεται στις αγορές της Ιαπωνίας και της κεντρικής Ευρώπης. Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τόνου στην Ελλάδα είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καραμπουρνιώτης που έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο πωλήσεων στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ τονίζει την αδυναμία της χώρας μας να κυνηγήσει τις μεγάλες ευκαιρίες όταν της δόθηκε η δυνατότητα.
«Για τη χώρα μας χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες», επισημαίνει ο κ. Καραμπουρνιώτης, «από τη χαμηλή ποσόστωση που επιβλήθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ICCAT γύρω στο 2008. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι δεύτερη σε παραγωγή τόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ποσόστωση που της αναλογεί να αγγίζει μόλις το 1,7% όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο 25% με 30%. Νομίζω πως έγιναν τραγικά λάθη και η Ελλάδα έχασε μεγάλες ευκαιρίες».