Την απογοήτευση, απαισιοδοξία και απόγνωση των Κρητικών καταδεικνύει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία έγινε στο νησί με θέμα την «καταναλωτική εμπιστοσύνη» και δημοσιεύει το flashnews.gr.

Η έρευνα, που διεξήχθη το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2012 σε ολόκληρη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τα αποτελέσματά της δείχνουν την οικονομική πραγματικότητα των πολιτών που έρχεται σε αντίθεση με εκείνην του υπ.Οικονομίας.

Συνοπτικά :

Το 89,9% δηλώνουν πως τον τελευταίο χρόνο η οικονομική τους κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο.
Το 86,2% περιμένουν τον επόμενο χρόνο να γίνει ακόμη χειρότερη η οικονομική τους κατάσταση.
Το 84% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τον επόμενο χρόνο.
Το 88,4% θεωρεί πως η φτώχεια αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Το 87% θεωρεί ότι η φτώχεια στην Ελλάδα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο.
Το 93,5% πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο.
Το 71,1% θεωρεί πως το κόστος ζωής είναι πιο υψηλό από εκείνο που ήταν πριν από έναν χρόνο

Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα ορισμένων βασικών ερωτήσεων :


Εννιά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες χειροτέρεψε σε σχέση με ένα χρόνο πριν (αθροιστικά: «πολύ χειρότερα» και «χειρότερα»). Περισσότερο πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε οι μη εργαζόμενοι και οι άνεργοι.


Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες θα αλλάξει προς το χειρότερο. Περισσότερο φοβούνται για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση οι ηλικίες άνω των 60 ετών, οι συνταξιούχοι, και όσοι έχουν επίπεδο εκπαίδευσης Δημοτικού.


Οχτώ στους δέξα ερωτηθέντες βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται σε σχέση με αυτό που ήταν 12 μήνες πριν. Οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο από τις γυναίκες. Λιγότερο ανήσυχοι για το κόστος ζωής είναι οι ερωτηθέντες κεντροδεξιάς ιδεολογίας και περισσότερο όσοι απάντησαν «άλλη» ως ιδεολογία.


Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η φτώχεια στην Ελλάδα θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο.Το 15% των ερωτηθέντων δεξιάς ιδεολογίας πιστεύει ότι η φτώχεια θα μειωθεί.