Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού, το οποίο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Ακτή Μιαούλη. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης, ενώ συμβολίζει την παρουσία του Έλληνα ναυτικού στην ιστορία, με τους αγώνες και τις θυσίες του, αλλά και την παράδοση της Ελλάδος.
Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δωρητής του μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.
O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ στην ομιλία του, ανέφερε πως ένα τέτοιο έργο «απαιτεί έμπνευση, όραμα και βέβαια υλοποίηση. Σήμερα λοιπόν ένα όραμα γίνεται πράξη, γίνεται ζωή. Αποκτήσαμε δημοκρατία, γιατί είχαμε ναυτικό, γιατί είχαμε πλοία. Γιατί τα πλοία είναι η απόλυτη έκφραση ζωής μιας χώρας και μιας πόλης. Ανοίγεσαι στους ωκεανούς και ανοίγεται και το πνεύμα σου και η ψυχή σου στην αλήθεια του ανθρωπίνου προσώπου», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου.
O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου ανέφερε ακόμη πως: «Κανένας άλλος ναυτικός λαός δεν κατόρθωσε τόσα πολλά όσα ο ελληνικός. Γιατί ποτέ η ναυτοσύνη του ελληνικού έθνους δεν ήταν κατακτητική, αλλά πάντοτε ήταν μία πραγματικότης που εκπολίτιζε και έφερνε πραγματικά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες όπου γης.»
Αυτός ήταν και ο λόγος σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, για την άμεση αποδοχή της πρότασης να στηθεί το μνημείο αυτό έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, «για να υπάρχει πάντοτε η ναυτοσύνη υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου, υπό το πλήρωμα και την αγάπη του Παναγίου Θεού.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, με αυτή τη δωρεά, «φαίνεται ακριβώς πόσο δονείται η ψυχή του Έλληνα, πέρα από τα επιφαινόμενα και πέρα και έξω από κάθε σκοπιμότητα.»
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε: «Σήμερα είναι μια ακόμα σημαντική ημέρα για τον Πειραιά καθώς τιμούμε τους χιλιάδες ναυτικούς μας, την ψυχή της ελληνικής ναυτιλίας. Τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, σε αντίξοες συνθήκες κατά το παρελθόν, σε βελτιωμένες συνθήκες στις ημέρες μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών, τις περισσότερες φορές μακριά από την οικογένεια και την πατρίδα τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα», είπε ο κ. Μώραλης.
Ο δήμαρχος της πόλης, μιλώντας για τον Πειραιά επεσήμανε πως δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. «Δεν είναι απλώς η φυσική έδρα του μεγαλύτερου στόλου του εμπορικού ναυτικού στον κόσμο, δεν είναι μόνο η διαχρονική έδρα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, δεν είναι η έδρα της Σχολής Ναυτικών Δοκιμών και του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά η ύπαρξη όλων αυτών και σε συνδυασμό με την ιστορία της πόλης μας, η οποία πάντα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων συνυφασμένη με τη θάλασσα, κάνουν τον Πειραιά, την πόλη της ναυτοσύνης.»
Ο δωρητής του μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε: «Θεωρώ ηθική μας υποχρέωση αυτό το μνημείο να κοσμεί την πόλη μας και να είναι στο κατάλληλο σημείο, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, στη θάλασσα του Πειραιά.
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τη ναυτοσύνη του Πειραιά και της χώρας και τόνισε πως έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο από τα αρχαία χρόνια. «Χάρη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο αποτέλεσμά της, έχουμε ένα διαφορετικό κόσμο σήμερα, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Ελληνικής ναυτοσύνης και αργότερα, κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Και βεβαίως είναι γνωστή η προσφορά της εμπορικής μας ναυτιλίας και η σχέση της με τη χώρα μας και ιδιαίτερα με τον Πειραιά και το λιμάνι μας.»