Τα συντηρητικά στα τρόφιμα που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα βρίσκονται, αυτό τον καιρό, στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πασχαλινή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές Μαρτίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 62 δειγματοληψίες, σε όλη την Περιφέρεια, σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ειδών όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.
«Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι τα συσκευασμένα τσουρέκια, οι βαφές αυγών, ορισμένα είδη τουρσιών, αποξηραμένα φρούτα, αρτοποιήματα και είδη ζαχαροπλαστικής, συσκευασμένες και χύμα παρασκευασμένες σαλάτες, όπως ο ταραμάς και η τυροσαλάτα» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, που προβλέπει τη λήψη 170 δειγμάτων διαφόρων κατηγοριών για όλο το έτος.
«Η συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ ανανεώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά καθώς αποφεύγονται τα φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων και διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, χωρίς έκπτωση στον έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο στα προγράμματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν όλα τα προϊόντα κάθε χρόνο γι’ αυτό και επιλέξαμε να προβούμε και σε δειγματοληψίες σε προϊόντα της Πασχαλινής αγοράς, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και σε είδη που ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως το μέλι και το λάδι» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.
Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν το χρονικό διάστημα από τις 22 Απριλίου ως τις 4 Μαϊου, που κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά.
Μέχρι στιγμής, στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του κράτους έχουν σταλεί 43 δείγματα τροφίμων από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 19 από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.
Το καλοκαίρι θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους στα ελεύθερα αλκοόλης ποτά, ενώ σε τυριά, σαλάτες χύμα ή συσκευασμένες και αποξηραμένα φρούτα, έλεγχοι και δειγματοληψίες θα γίνονται όλο το χρόνο.