Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανένταξης απεξαρτημένων ατόμων, που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα στη χώρα, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Βασίλη Γκιτάκο, και τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργο Ιωαννίδη.
Το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Προώθησης στην Απασχόληση Πρώην Εξαρτημένων Ατόμων» θα αρχίσει στο τέλος του 2019 σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 6.340.534 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα ολοκληρωθεί το 2023, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για επέκτασή του ως το 2030.
Ο στόχος του εγχειρήματος έγκειται στην εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας, σε πρώτη φάση, 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας. Απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία, οπότε αν απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για να εξυπηρετηθούν επιπλέον άνθρωποι, ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί, όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.
«Η εφαρμογή του προγράμματος έρχεται να ενταχθεί σε μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αφορά τόσο εξαρτήσεις από ναρκωτικά, αλκοόλ, όσο και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις, όπως το διαδίκτυο, ο τζόγος κ.λπ. », τόνισε ο κ. Ξανθός, περιγράφοντας τα βήματα της ολιστικής προσέγγισης του υπουργείου για πρόληψη, μείωση της βλάβης, θεραπεία και πλήρη κοινωνική ένταξη των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού.
«Οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως μακροχρόνιας, ή εργάζονται ευκαιριακά», επισήμανε ο κ. Γκιτάκος.
Οι μισοί, από όσους εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα, δεν έχουν ολοκληρώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έξι στους δέκα είναι άνεργοι, ένας στους τέσσερις απασχολείται περιστασιακά, ενώ μόνο ένας στους έξι έχει σταθερή εργασία, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «η είσοδος στην αγορά εργασίας αποτελεί, επίσης, κρίσιμο παράγοντα πρόληψης της υποτροπής».