Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), με τους δικαστές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αμφισβήτησης της νομιμότητάς του, ακολουθούμενοι πλέον και από τους ένστολους.
Ειδικότερα, σήμερα, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων έξι δικαστικών ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), προσέφυγαν στο Μισθοδικείο.
Υπενθυμίζεται, ότι όλες οι δικαστικές ενώσεις, αλλά και 602 δικαστές και εισαγγελείς έχουν καταθέσει προσφυγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των μειώσεων των αποδοχών τους και της υποχρέωσης αναδρομικής (από 1.8.2012) τμηματικής επιστροφής «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο.
Με το Μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπεται η τμηματική επιστροφή των επιπλέον αποδοχών που έλαβαν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από 1.8.2012 έως 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των μισθών και συντάξεών τους.
Οι ενώσεις με τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο υποστηρίζουν, ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων παραβιάζουν τα άρθρα 17, 26, 87, 88 και 100Α του Συντάγματος, όπως και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Επιπρόσθετα, οι δικαστικές ενώσεις, τονίζουν ότι ανάλογες περικοπές (μικρότερης έκτασης) στις αποδοχές συναδέλφων τους άλλων χωρών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα συνταγματικά δικαστήρια της Ιταλίας (το 2012), της Σλοβενίας (το 2006), της Πολωνίας (το 2004), της Τσεχίας (το 2005), αλλά και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το περασμένο έτος (2012).
Την ίδια στιγμή 79 ειρηνοδίκες προσέφυγαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά και πάλι του Μνημονίου ΙΙΙ.
Επίσης, ομοσπονδίες και ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ενστόλων κατέθεσαν σήμερα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του Μνημονίου ΙΙΙ.
Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν:
– Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος).
– Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
– Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
– Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
– Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.
– Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας.
– Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, καθώς επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.
Όλες οι ενώσεις και ομοσπονδίες των ένστολων υποστηρίζουν, με τη σειρά τους, την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχει προσφύγει κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και η ΑΔΕΔΥ ζητώντας την ακύρωση της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων.