Η έλευση στις αρχές της εβδομάδας των γάλλων εμπειρογνωμώνων της Task Force στην Αθήνα αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» τα κριτήρια της αξιολόγησης περίπου 700.000 υπαλλήλων, που θα σαρώσει στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ολόκληρη την επόμενη χρονιά.
Θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών του κράτους, από την οποία θα προκύψουν μεγάλες μειώσεις σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων, ενώ θα καταργηθούν οργανικές θέσεις σε υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο «Τύπος της Κυριακής», από την κρησάρα της αξιολόγησης θα περάσει το τακτικό προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Από την αξιολόγηση αναμένεται να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και σε πολιτικά γραφεία.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους ένστολους.
Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων του υπαλλήλου. Βάση της αξιολόγησης θα είναι:
-τα προσόντα, δηλαδή οι σπουδές και τα πτυχία, αλλά και η επιμόρφωση με τα διάφορα σεμινάρια και προγράμματα εκπαίδευσης και η γνώση ξένων γλωσσών.
-οι δεξιότητες, δηλαδή οι ειδικές γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και τη διαχείριση έργων
-οι προσωπικές ικανότητες, δηλαδή η εμπειρία πάνω στο αντικείμενο της εργασίας.
Για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων προβλέπεται και συνέντευξη.