Κερδίζει έδαφος η στήριξη των Αυστριακών στην δανειοδότηση και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως επισημαίνει η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Ο ένας στους τρεις λέει “ναι” στην κοινοτική βοήθεια για τους Έλληνες», όπου σχολιάζονται τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης, Βόλφγκανγκ Μπάχμαγερ, οι Αυστριακοί τοποθετούνταν πάντα εναντίον της διάσωσης και παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όμως σε αυτή τη φάση η αρνητική αυτή στάση δείχνει έντονα σημάδια άμβλυνσης.

Έτσι, ενώ τον Απρίλιο του 2010, τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 77%) ήταν κατά της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 59%, κάτι που, όπως σχολιάζει ο ίδιος, δείχνει ότι οι Αυστριακοί εξακολουθούν μεν να βλέπουν με επιφύλαξη την οικονομική βοήθεια, όμως έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που αποδέχονται την καταβολή της.

Η εξήγηση που δίνει ο κ. Μπάχμαγερ είναι ότι, αφενός αρχίζει σταδιακά και επηρεάζει η εκστρατεία υπέρ του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ και αφετέρου τα «σενάρια τρόμου» για κατάρρευση της ευρωζώνης έπειτα από μια έξοδο της Ελλάδας, προκαλούν ανησυχίες στους ανθρώπους.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ως προς το αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη: πριν από δύο χρόνια οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% ήταν υπέρ της εξόδου της από το ευρώ, ενώ τώρα η αποκαλούμενη «Grexit» επικροτείται «μόνον» από το 57%.

Στις δηλώσεις του στην «Κουρίρ», ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης σημειώνει ακόμα πως στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες, είναι της άποψης πως θα επιστραφεί στην Αυστρία, τουλάχιστον ένα τμήμα των δανείων προς την Ελλάδα.

Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως οι πλέον αρνητικοί εστο θέμα της Ελλάδας, είναι οι ψηφοφόροι του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, οι οποίοι, σε ποσοστό 92% είναι της γνώμης ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί τίποτε από τα χρήματα των δανείων.

Ο Βόλφγκανγκ Μπάχμαγερ είναι της άποψης ότι, ενόψει των αυστριακών βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2013, το θέμα της Ελλάδας θα επανακτήσει εκρηκτικότητα και η σχετική συζήτηση θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική πόλωση στη χώρα, λόγω και της πρόβλεψης ότι την επόμενη χρονιά η κρίση θα γίνει αισθητή και στην Αυστρία.