Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται πλέον στο όριο της φτώχειας, λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, που ως προς το βασικό σκέλος τους, κυμαίνονται πια σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη «δεύτερη ταχύτητα» της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ διολισθαίνουν προς τα επίπεδα των χωρών της «τρίτης ταχύτητας», όπως οι πρώην ανατολικές χώρες, καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα η αγοραστική δύναμη πέφτει δραματικά και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.
Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ευρωζώνη (21,4%), μετά την Ισπανία. Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ.
Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008.
Ακόμη, το 2011 αυξήθηκε στο 20,1% (από 12% που ήταν το 2008), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στη γειτονιά του.
Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.