Αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών αντιμετωπίζουν περιοχές της Χαλκιδικής όπως η Ουρανούπολη, η Ιερισσός, η Σίβηρη, η Φούρκα, το Κασσανδρινό, η Ολυμπιάδα, το Στρατώνι, η Μεγάλη Παναγιά και ο ευρύτερος άξονας Συκιάς – Νικήτης.
Τα παραπάνω ανέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο εκπρόσωπος της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Ζιώγας, στο πλαίσιο σχετικής επερώτησης. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στο Δήμο Κασσάνδρας λόγω σοβαρών ζημιών στο αντιπλημμυρικό έργο της Φούρκας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των φερτών υλικών από χείμαρρους και αγωγούς εν αναμονή βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Ο τόπος έχει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ιδιομορφίες, όμως τα τελευταία 10 με 12 χρόνια έγιναν σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος και εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στα ρέματα που έχουν προβλήματα».
Εξάλλου, απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διαμόρφωση δύο ακόμη κυττάρων όπου θα εναποτίθενται απορρίμματα διαπιστώθηκε εκροή νερού από πηγές. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, ανατέθηκε μελέτη σε τμήμα του ΑΠΘ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται.
Εξάλλου σημείωσε ότι αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (δύο ΧΥΤΑ, εφτά ΣΜΑ, δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και τρεις ΚΔΑΥ) ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης που είναι ο μοναδικός που δέχεται σήμερα απορρίμματα στη Θεσσαλονίκη, δεν θα είναι ο αναμενόμενος λόγω κορεσμού. Ειδικά για τον ΧΥΤΑ της νοτιοανατολικής ενότητας Θεσσαλονίκης που προβλέπεται να γίνει στον Άγιο Αντώνιο σχολίασε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΚΑ.
(Φωτογραφία αρχείου)