Με την καθιερωμένη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, στην οποία καλεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α 1967 – 1974) και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στις 17.00, καθώς και το συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει προς το αμερικανικό προξενείο, θα κορυφωθούν αύριο οι εορτασμοί για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.
Νωρίτερα, στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου από τον ΣΦΕΑ, Φοιτητικούς Συλλόγους, πολιτικές παρατάξεις, φορείς και σωματεία της πόλης. Συναγωνιστές του Θωμά Βασιλειάδη, ενός εκ των πρωταγωνιστών της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουν τη μνήμη του στο χώρο της Αρχιτεκτονικής, όπου έχει τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση του πρυτανικού του συμβουλίου, αποφάσισε να μην διοργανώσει εκδηλώσεις εντός της πανεπιστημιούπολης για να τιμήσει την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του 1973, επικαλούμενη τα λειτουργικά, οικονομικά, διοικητικά και ακαδημαϊκά προβλήματα, αλλά και τις απεργίες των εργαζομένων στις εργολαβίες και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης από το σωματείο τους.
Σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν ότι θέτουν τους καταληψίες ενώπιον των ευθυνών τους και τους καλούν να απελευθερώσουν άμεσα το κτίριο διοίκησης προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των χώρων του Πανεπιστημίου, διαφορετικά θα τους καταλογιστούν οι οποιεσδήποτε φθορές συμβούν τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές, με έγγραφο που απέστειλαν προς την ιδιωτική εταιρία φύλαξης ISS Security S.A., ενόψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη, ζητά την εφαρμογή του σχεδίου ετοιμότητας ΙΙ στο πανεπιστήμιο, δηλαδή την ενίσχυση των φυλάκων.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργολαβικών του ΑΠΘ, Σιδέρη Κωνσταντινίδη, έχει οριστεί προσωπικό φύλαξης για τις δύο αυτές μέρες των εορτασμών του Πολυτεχνείου, ενώ έχουν συλλεχθεί με τη βοήθεια του δήμου τα σκουπίδια που βρίσκονταν γύρω από τα κτίρια Διοίκησης και Νομικής Σχολής, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
«Φοβόμαστε προβοκάτσια, με φωτιά και άλλα περιστατικά, για αυτό αποφασίσαμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια, ώστε να μην καταλογιστούν ευθύνες σε μας στο ενδεχόμενο τέτοιων φαινομένων» είπε χαρακτηριστικά.
Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων καλεί σήμερα τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητές σε ανοιχτή συζήτηση για το Πολυτεχνείο, στις 18.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Στα σχολεία της πόλης ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε κανονικά, με αφιερώματα και αφηγήσεις γύρω από το πλαίσιο που οδήγησε στην χούντα και την εξέγερση.
Το πειραματικό γυμνάσιο του πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποίησε σεμνή εκδήλωση στη μνήμη της Δημοκρατίας και του καθηγητή του σχολείου, Πέτρου Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το Νοέμβρη του 1973 και ένας από τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης που αποφυλακίστηκαν τελευταίοι από τις φυλακές Διαβατών, το 1974. Οι συγκρατούμενοι και συναγωνιστές του, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βασίλης Δεμουρτζίδης και Κλέαρχος Τσαουσίδης, αφηγήθηκαν στην εκδήλωση τα βιώματα τους για τις συνθήκες της εποχής, ενώ παρουσιάστηκαν ηχογραφημένα αποσπάσματα από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΘ.
Το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τον καθιερωμένο του εορτασμό στους χώρους των πρώην φυλακών του Γεντί Κουλέ που υπήρξε τόπος μαρτυρίου και βασανιστηρίων εκατοντάδων αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.