Τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Ένας ιδιαίτερος επισκέπτης στην Απολιθωματοφόρα Περιοχή του Μέσσελ – Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» πραγματοποιήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης του Messel Pit της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει το emprosnet.gr, η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης «Zeit und Messel Welten». Η περιοχή Messel Pit αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος του Μέσσελ κος Andreas Larem, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι εκπρόσωποι του Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald κα. Claudia Eckhardt και Δρ. Jutta Weber, η ο Δρ. Volker Wilde Διευθυντής της Παλαιοβοτανικής Συλλογής του Μουσείου Senckenberg της Φρανκφούρτης, του σημαντικότερου Mουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γερμανίας, η εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Darmstadt, ο Διευθυντής και ομάδα ερευνητών του Μουσείου Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βόννης και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η διευθύντρια του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” Δρ. Marie – Luise Frey, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τόνισε τη σημασία παρουσίασης της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους για την αναπαράσταση της γεωλογικής ιστορίας της Ευρώπης.
Στη συνέχεια ο Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους σε μια ιδιαίτερης σημασίας περιοχή όπως το Messel, και αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Μουσείων και των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και στις από κοινού στις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO. Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα συνεργασία και στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης με σκοπό τη γνωριμία του κοινού της Γερμανίας με το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.
Ο κ. Ηλίας Βαλιάκος Υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου παρουσίασε το χρονικό των ερευνητικών εργασιών στο Απολιθωμένο Δάσος, τα ευρήματα και τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου δάσους. Μιλώντας στα γερμανικά εξήγησε στους επισκέπτες της έκθεσης την αξία των σπάνιων ευρημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση και τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και τα ηφαιστειακά συγκροτήματα του νησιού, τις θέσεις οικολογικής αξίας αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου.
Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Αναπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο και τον κ. Ηλ. Βαλιάκο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.