Πέντε τραυματίες αστυνομικοί, καταστροφές στις υπηρεσιακές δίκυκλες μοτοσικλέτες τους, αλλά και μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διευκρινισθεί αν έχουν βάση οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό συλληφθέντων αντιρατσιστών στη ΓΑΔΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι μερικά από τα σημεία που περιλαμβάνονται στην επίσημη απάντηση που δίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στις 26 Οκτωβρίου και αναρτήθηκε χθες στο portal της Βουλής.
Στο έγγραφό του,όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός προαναγγέλλει τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού καταγραφής περιστατικών ρατσισμού και τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικής με τις καταγγελίες για «κακοποίηση και βασανισμό συλληφθέντων αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ».
Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, Δημήτρης Τσουκαλάς, Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή, έχουν ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή αν θα διεξαχθεί έρευνα για την κακοποίηση που υπέστησαν οι συλληφθέντες που είχαν πάρει μέρος σε αντιφασιστική μοτοπορεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου.
Τραυματισμοί αστυνομικών αλλά και ΕΔΕ
Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν στην πορεία με μοτοσικλέτες, ο υπουργός επικαλείται στην έγγραφη απάντησή του ενημέρωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία, κατά τον έλεγχο της μηχανοκίνητης ομάδας, τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε 4 υπηρεσιακές δίκυκλες μοτοσικλέτες και στα ατομικά δημόσια είδη αυτών.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «για την αντιμετώπιση της επίθεσης οι αστυνομικοί προέβησαν στη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και συνέλαβαν 15 πολίτες από τους συμμετέχοντες στη μηχανοκίνητη πορεία, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για τις πράξεις αυτές σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από την υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».
Ο υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι από τη διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες τραυματισμού των αστυνομικών, η πρόκληση ζημιών στις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες, η χρήση υλικών μέσων από αυτούς και η πρόκληση φθορών στα δημόσια είδη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 30.09.2012.
Στα πλαίσια της εν λόγω ΕΔΕ, θα διερευνηθούν και τα καταγγελλόμενα, σημειώνει ο κ. Δένδιας, καθώς και ο αναφερόμενος ξυλοδαρμός των συλληφθέντων εντός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. «Επιπλέον, κατά τη διενέργεια της εν λόγω ΕΔΕ θα διερευνηθεί η από 3.10.2012 ανώνυμη καταγγελία (email) και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Guardian και της ιστοσελίδας bloko.gr, αντίστοιχα, καθώς και οποιοδήποτε συναφές αποδεικτικό στοιχείο περιέλθει στα αρμόδια όργανα από τους αναφερόμενους ως παθόντες, τους συνηγόρους αυτών κ.λπ.», αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Ξεκίνησε η καταγραφή περιστατικών ρατσισμού
Ο κ. Δένδιας σημειώνει ταυτόχρονα ότι «για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η ρατσιστική βία αποτελεί ιδιαίτερη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ενόψει των επικίνδυνων επιπτώσεων της, το προσωπικό του Σώματος χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο έννομο μέσο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση του φαινομένου».
Αναφέρει, επίσης, ο υπουργός ότι το προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών σέβεται τη διαφορετικότητα των αντιλήψεων, του τρόπου ζωής και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως και υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο αυτό οι προσαγωγές ατόμων συνδέονται αποκλειστικά με εξατομικευμένες ενδείξεις, που προκύπτουν από τη συμπεριφορά τους και τους καθιστούν ύποπτους διάπραξης εγκληματικών πράξεων και όχι με τυχόν προκαταλήψεις του προσωπικού για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι αλλοδαποί, οι πρόσφυγες, οι Ρομά και οι έχοντες διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις από την επικρατούσα στη χώρα μας θρησκεία».
«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει καταστήσει σαφή τη βούλησή του για την πάταξη των φαινομένων της ρατσιστικής βίας», αναφέρει ο υπουργός στο έγγραφο του και ενημερώνει ότι «προς το σκοπό της πλήρους και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εν λόγω φαινομένων, επιχειρείται η σύσταση ενιαίου μηχανισμού καταγραφής περιστατικών ρατσισμού, καθώς και η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων» και ακόμη ότι «η διαδικασία καταγραφής έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία».
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι έχει ήδη συσταθεί Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, για περιστατικά ρατσιστικής-ξενοφοβικής βίας, στα οποία εμπλέκονται ή φέρονται να εμπλέκονται αστυνομικοί, το οποίο υπάγεται απευθείας στον υπουργό και έχει ως αποστολή τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση και την περαιτέρω προώθηση προς διερεύνηση καταγγελιών, για πράξεις του ένστολου προσωπικού.
ΣΥΡΙΖΑ: τόπος βασανιστηρίου η ΓΑΔΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή, επικαλούνται καταγγελίες για ξυλοδαρμό των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ και αναφέρουν ότι η σύλληψη των πολιτών που πήραν μέρος στην αντιφασιστική μοτοπορεία έγινε υπό συνθήκες απίστευτης βίας και τρομοκρατίας, καθώς οι άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ διεμβόλισαν με τις μηχανές τους την πορεία, έριξαν κάτω τους αναβάτες και συνέχισαν να τους ξυλοκοπούν ακόμα και αφού τους είχαν περάσει χειροπέδες.
Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν, επίσης, πως -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- οι αστυνομικοί έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού όπλου taser, ενώ οι συνήγοροι των συλληφθέντων καταγγέλλουν ότι οι πελάτες τους ξυλοκοπήθηκαν στη ΓΑΔΑ εκ νέου και -μαζί με αισχρά σεξιστικά σχόλια, υπέστησαν καταναγκασμούς που παραπέμπουν σε τόπο βασανιστηρίου και όχι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.