«Πληρώσαμε από 5.000 ευρώ ο άντρας μου κι εγώ, καθώς και 3.000 ευρώ για την κόρη μας. Συνολικά 13.000 ευρώ δώσαμε για να έρθουμε ως εδώ. Όνειρό μου είναι να ζήσω στην Ιταλία και να γίνω καθηγήτρια αγγλικών, για να έχει ένα καλύτερο αύριο το παιδί μου…». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην εφημερίδα «Πατρίς» τη μέχρι τώρα μεταναστευτική της εμπειρία η 30χρονη Ρεζίν, από την πόλη Σουλεϊμάνι, στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, στο περιθώριο της προσωρινής της παραμονής στον Καϊάφα.
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Η Ρεζίν, μαζί με τον σύζυγό της, Τσόμαν, και τη μικρή Μέλι, εντοπίστηκαν από το Λιμενικό το περασμένο Σάββατο στην παραλία του Καϊάφα, λίγο πριν οι διακινητές τούς φορτώσουν σε ιστιοφόρο για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία. Μετά τον έλεγχο των εγγράφων από τις Αρχές, η πλειονότητα των μεταναστών έφυγαν για να στεγαστούν σε δομές των Αθηνών, ωστόσο στην Ρεζίν λείπει ένα έγγραφο και είναι αναγκασμένη να μείνει εδώ.
Διέξοδο στην απελπισία της έδωσε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος προσέφερε αυτοβούλως και αφιλοκερδώς ένα μικρό κατάλυμα σε δική του έκταση για να μείνουν εκεί έως ότου ρυθμιστεί το θέμα της και φύγει και αυτή. Συγκινημένη, η Ρεζίν εξέφρασε τις ευχαριστίες της και δέχθηκε να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία.
«Θα ήθελα να μείνω μόνιμα στην Ιταλία»
«Είμαι 30 ετών, έχω αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο Αγγλικών Σπουδών στο Σουλεϊμάνι και διδάσκω αγγλικά. Όμως, o μισθός δεν φτάνει για τίποτα, η ζωή είναι δύσκολη. Μαζί με αυτά έρχονται και τα ψυχολογικά προβλήματα, διότι η εμπόλεμη κατάσταση δημιουργεί κακές συνθήκες για όλους. Δεν είμαστε ασφαλείς, όλα είναι άσχημα και δεν μπορούμε να βρούμε ούτε νερό και φαγητό καλά καλά», ανέφερε.
Η Ρεζίν παντρεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια τον 29χρονο σήμερα Τσόμαν και απέκτησαν τη μικρή Μέλι. Μην αντέχοντας την κατάσταση, τα μάζεψαν και έφυγαν, πληρώνοντας 13.000 ευρώ στους εμπόρους ψυχών για να κάνουν ένα μακρύ και αβέβαιο ταξίδι.
«Φύγαμε από το Σουλεϊμάνι τον Σεπτέμβριο, έμεινα έναν μήνα στην Τουρκία. Μετά περάσαμε με τα πόδια στην Ελλάδα μέσα από ένα μικρό ποταμάκι (πιθανότατα μέσω Έβρου) και μείναμε δυο μήνες στη Θεσσαλονίκη. Εδώ μας έφεραν με ένα μικρό αυτοκίνητο. Ευτυχώς εδώ ο κύριος (Πανταζής Χρονόπουλος) είναι πολύ καλός και μας βοήθησε», διηγήθηκε στην εφημερίδα «Πατρίς».
Η Ρεζίν ένιωθε όμορφα από την προσωρινή της διαμονή στον Καϊάφα, ωστόσο το μυαλό της ήταν συνέχεια στη μικρή κόρη της. Στάθηκε στα όνειρά της για το μέλλον και συζήτησε σχετικά με το Ισλάμ και τη σχέση του με τη Δύση. «Θα ήθελα να μείνω μόνιμα στην Ιταλία, να βρω μια δουλειά και κάνω μεταπτυχιακό για να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Έχω πολλά στο μυαλό μου, αλλά θέλω πάνω από όλα να ζήσει το παιδί μου καλύτερα», είπε.
Στη συνέχει δεν δίστασε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ISIS και τα στερεότυπα για τους μουσουλμάνους. «To ΙΚ είναι πρόβλημα για όλους. Είναι μια μικρή ομάδα τρομοκρατών, δεν είναι μουσουλμάνοι. Εγώ είμαι μουσουλμάνα, αλλά αγαπάω όλους τους χριστιανούς και όλους τους ανθρώπους», τόνισε.
Αναφορικά με τη μαντίλα και για το αν θα δεχόταν να εξεταστεί από άνδρα γιατρό, απάντησε: «Δεν ξέρω…», είπε για τη μαντίλα, αλλά για την ιατρική εξέταση αμφιταλαταντεύτηκε. «Τώρα όχι, δεν δέχομαι εξέταση από άνδρα γιατρό. Καταλαβαίνω όμως, πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους ενός κράτους. Ξέρω πως ίσως χρειαστεί να το διορθώσω αργότερα, οπότε είναι πολύ πιθανό να αποδεχθώ εξέταση από άνδρα γιατρό μελλοντικά».
Όσον αφορά του παγκόσμιους ηγέτες, εξέφρασε αρνητική γνώμη για τον Ερντογάν, θετική για τον Ομπάμα αλλά και για τον Πούτιν. Για τον Σαντάμ Χουσεΐν ρωτήθηκε και ο Τσομάν, ο οποίος φάνηκε ότι ήταν υποστηρικτής του, απαντώντας «γκουντ». Η Ρεζίν, πιο συγκρατημένη, είπε ότι μπορεί να μην ήταν πολύ καλός, αλλά «ήταν καλύτερος από αυτούς που έχουμε τώρα!».
«Πρέπει να σκύψουμε πάνω από τους ανθρώπους»
Ο Πανταζής Χρονόπουλος μίλησε από την πλευρά του για τους λόγους της απόφασής του. «Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες ήταν Έλληνες, γι’ αυτό πρέπει να σκύψουμε πάνω από τους ανθρώπους. Κάποιοι τους βλέπουν σαν κόκκινο πανί, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι άνθρωποι μορφωμένοι και εργατικοί, που προσπαθούν να γλιτώσουν τη ζωή τους και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό το πνεύμα αποφάσισα να τους φιλοξενήσω όσες μέρες χρειαστεί, προσφέροντας αγάπη και θαλπωρή», είπε αρχικά.
Και στη συνέχεια άφησε αιχμές προς πάσα κατεύθυνση. «Όταν βοηθάμε ανθρώπους που υποφέρουν τέτοιες ημέρες, κανονικά δεν θα αξίζει να απαντήσω σε μικρότητες… Όμως, έχω να πω ότι εμείς προσφέρουμε αγάπη και θαλπωρή, διότι δεν είμαστε μέλη σε Δ.Σ. και να έχουμε λεφτά. Όλα εδώ είναι νόμιμα και τίποτα παράνομο. Εδώ δίνουμε ελπίδα και προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε ταλαιπωρημένους οικονομικούς μετανάστες. Καλό είναι να ασχοληθούν κάποιοι -αλλά και το ίδιο το κράτος- με τις άλλες δομές, που έχουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν τα σκυλιά. Να μας πουν γιατί το σκάνε από τα χοτ σποτ οι μετανάστες. Έχουμε γίνει έρμαιο ανεξέλεγκτων λωποδυτών και απατεώνων».