Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στα γραφεία της ΕΔΟΘ που που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και βόρειας Ελλάδας, καθώς και οι αιρετοί των ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ. Εκπρόσωποι της εκπαίδευσης παρουσίασαν την κατάσταση των σχολείων, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, χωρίς, ωστόσο, να έχει διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τις ελλείψεις.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε πόλεις της περιφέρειας, όπως Σέρρες, Δράμα και Αλεξανδρούπολη υπάρχουν τάξεις με 32, 35 ακόμη και 37 μαθητές, που ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό (25 μαθητές) που παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ΕΛΜΕ, ζητήματα λειτουργικά και συντήρησης θα απασχολήσουν τα σχολεία, κυρίως το χειμώνα, οπότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβλήματα θέρμανσης. Δυστυχώς είναι μειωμένη ήδη η πρώτη δόση του κονδυλίου πληρωμής για το πετρέλαιο κατά 50%, ενώ αναμένεται και αύξηση της τιμής του.

Στη σύσκεψη έγινε λόγος για γενικότερη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, με την εγκατάλειψη των κοινωνικών μέτρων για τους φτωχούς μαθητές και των ποιοτικών χαρακτηριστικών, τόσο στα ειδικά σχολεία όσο και στα υπόλοιπα.

Τέλος όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς έγινε λόγος για τη διπλοβάρδια στη Θεσσαλονίκη, τη μισθολογική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών και το θέμα της συμμετοχής στη γενική απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου, από την οποία οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απέχουν.