Η παράταση του ειδικού προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας για ακόμη 12 μήνες ανακοινώθηκε σήμερα 15 Νοεμβρίου, μετά τη συνάντηση που είχαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, με εργαζόμενους του προγράμματος.
Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την παράταση του προγράμματος, που αφορά συνολικά 3.802 άτομα, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν πολύτιμο έργο στον τομέα της Δημόσιας Υγείας για ακόμη 12 μήνες.
Συγκεκριμένα, η έναρξη του 12μηνου είναι προγραμματισμένη για 2.865 εκ των εργαζομένων από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2019 και για τους υπόλοιπους 937 εργαζόμενους για τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται σήμερα σε όλο το φάσμα των μονάδων του δημόσιου συστήματος Υγείας: Πανεπιστημιακά και Γενικά Νοσοκομεία, Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου, Κέντρα Υγείας, Μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά (και Πολυδύναμα) Ιατρεία, καθώς και στους εποπτευόμενους φορείς: ΕΟΠΥΥ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΟΦ, ΕΚΕΑ, ΕΚΑΒ.
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων αντιστοιχούν: α) για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έως τα 1.087,00 ευρώ, β) για την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης έως τα 1.032,00 ευρώ, γ) για την κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τα 853,00 ευρώ, δ) για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως τα 775,00 ευρώ, ενώ οι αποδοχές αυτές προσαυξάνονται με τα προβλεπόμενα ανά ειδικότητα επιδόματα (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, νυχτερινής εργάσιμων ημερών, νυχτερινής και ημερήσιας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, εφημεριών).
Μετά το πέρας της συνάντησης, η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
«Ανακοινώσαμε σήμερα σε περίπου 4.000 εργαζόμενους στην Υγεία την παράταση του προγράμματος του ΟΑΕΔ για έναν ακόμη χρόνο» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι, με αυτό το πρόγραμμα, στην πραγματικότητα, «συμβολοποιούμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα μας, ιδίως των υπηρεσιών της υγείας».
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το πρόγραμμα αποτελεί σύμβολο, διότι, πέραν από τη θέση εργασίας που προσφέρεται στους ανέργους, εξασφαλίζεται μία αξιοπρεπής θέση εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και με μία σταθερότητα «που επιδιώκουμε να αποκτήσει το χαρακτήρα των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από τις συνταγματικές διαδικασίες που θα πρέπει κάθε φορά να τηρούνται». «Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει πολλαπλασιαστικό κοινωνικό όφελος, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, έχουν συμβάλει ουσιωδώς στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας από κάθε θέση που δουλεύουν και σε κάθε επιμέρους μονάδα που εργάζονται» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Παράλληλα, είπε ότι η σημερινή παρέμβαση είναι ένα ακόμη βήμα, μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποδεικνύει πια έμπρακτα ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις που, μέχρι τώρα, ήταν περιορισμένες για τη χώρα είτε γιατί οι πολιτικές δυνατότητές μας ήταν περιορισμένες, λόγω της ασφυκτικής επιτροπείας είτε γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητές μας ήταν περιορισμένες. Σήμερα, είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα ακόμη βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι η έξοδος από τα προγράμματα δεν ήταν μία τυπική διαδικασία, αλλά μία περίοδος ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την παράταση της εργασίας περίπου 4.000 ατόμων στο δημόσιο σύστημα υγείας για έναν ακόμη χρόνο. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια να σταθεροποιηθεί και να αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και από τους πολίτες, οι οποίοι είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών των εργαζομένων.
«Είναι σαφής η ισχυρή πολιτική βούληση να επενδύσουμε ανθρώπινους και υλικούς πόρους στο ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες οι οποίες προκύπτουν, μετά τη λήξη της δημοσιονομικής επιτροπείας και του μνημονιακού προγράμματος. Έχουμε πλέον, από το 2019, έναν νέο κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο δημόσιο 1 προς 1. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε έναν σοβαρό σχεδιασμό σε βάθος πενταετίας που θα καλύψει περισσότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ με μόνιμο τρόπο. Με αυτήν την προοπτική και αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, μπορούν με βάση τα προσόντα τους, την προϋπηρεσία τους, με αξιοκρατικό τρόπο και με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουν μία μόνιμη θέση εργασίας, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολίτης αυτής της χώρας» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι, με αυτό το πρόγραμμα, έγινε μία μαζική «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού περίπου 4.000 ατόμων στο σύστημα υγείας, η οποία βοήθησε πολύ, για να ισορροπήσει η κατάσταση και «να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο, από το 2010 έως το 2015, ήταν σε μία πορεία κατακρήμνισης και αποστελέχωσης». «Αναγνωρίζοντας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και εμείς, την προσφορά αυτών των ανθρώπων στο σύστημα υγείας, στη σταθεροποίηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών του, από πέρυσι δώσαμε έναν χρόνο παράταση και τώρα δίνουμε μία ακόμη ετήσια παράταση για το σύνολο των εργαζομένων που υπηρετούν και που έχουν προσληφθεί σε δύο φάσεις στο πρόγραμμα αυτό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε το πρόγραμμα πρωτοποριακό, λέγοντας ότι προσφέρει σχεδόν τις ίδιες αμοιβές που θα ελάμβαναν οι εργαζόμενοι, αν διορίζονταν ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. «Παρέχει αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, καθώς το επίδομα της ανθυγιεινής εργασίας, κτλ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στο πλαίσιο που μας δίνει και ο κανόνας 1 προς 1, προκηρύσσουμε μόνιμες θέσεις, μοριοδοτώντας παραπάνω την προϋπηρεσία αυτών των ανθρώπων. Αυτή είναι η προοπτική, με βάση και τις δυνατότητες που έχουμε ως χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο Σταύρος Κολοβός, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, δήλωσε ότι αναγνωρίζεται το έργο 4.000 οικογενειών και η συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια.