Το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017 η Μάνδρα ζει μια τραγωδία. Καταιγίδες πλήττουν την περιοχή, δύο μεγάλα ρέματα υπερχειλίζουν και τεράστιοι όγκοι φερτών υλικών και λάσπης «καταπίνουν» την πόλη.
Σπίτια και καταστήματα πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα στοιβάζονται σαν κουβάρι το ένα πάνω στο άλλο και 24 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Ένα χρόνο μετά οι κάτοικοι στη Μάνδρα προσπαθούν ακόμα να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας.
Με αφορμή την τραγική επέτειο η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αναφέρει ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμυρικά επεισόδια για την Αττική.
Η Αττική είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς από πλημμύρες τον συγκεκριμένο μήνα, άλλες δύο φορές τα τελευταία 60 χρόνια: τον Νοέμβριο του 1961 και του 1977.
Στις 5 προς 6 Νοεμβρίου του 1961 υπήρξαν περισσότερα από 40 θύματα σε Ταύρο, Περιστέρι, Αιγάλεω, Λιόσια, Μοσχάτο, Κοκκινιά και ‘Αγιο Ιωάννη Ρέντη, ενώ εκατοντάδες ήταν όσοι έμειναν άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν.
Στο μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας είχαν καταγραφεί 115 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό του Θησείου 80 χιλιοστά, ενώ όλο το χρόνο, κατά μέσο όρο, στην Αττική πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής.
Στις 2 προς 3 Νοεμβρίου του 1977 το πλημμυρικό επεισόδιο επηρέασε μεγαλύτερη ένας έκταση της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και πάλι περιοχές της δυτικής Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω), αλλά και περιοχές του Πειραιά (Ρέντη) και του κέντρου της Αθήνας. Τα θύματα από την πλημμύρα ξεπέρασαν τα 30. Τότε, σχεδόν 1.000 υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ -όπως και φέτος- είχε προηγηθεί ένας σχετικά άνομβρος Οκτώβριος.
Στο μετεωρολογικό σταθμό στην πλατεία Κοτζιά είχαν μετρηθεί περισσότερα από 160 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό Θησείου 130 χιλιοστά.