Η μετανάστευση και το προσφυγικό δεν είναι εθνικά προβλήματα. Είναι ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα, απαιτούν λύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μια νέα αντιμετώπιση, η οποία θα απαντά στις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας.
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στη Χίο, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου Παντελή Λεγάτου, και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του επιμελητηρίου.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προοπτική των επιχειρήσεων μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια καθώς και στη μεταναστευτική πολιτική.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μίχαλος τόνισε: «Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση και το προσφυγικό δεν είναι εθνικά προβλήματα. Είναι ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα.
Απαιτούν λύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Απαιτούν μια νέα αντιμετώπιση, η οποία θα απαντά στις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας.
Καμία λύση δεν είναι εύκολη, σε ένα τόσο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Υπάρχουν όμως βασικές αρχές, που οφείλουν να αποτελέσουν πυξίδα πολιτικής.
– Η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης.
– Η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.
– Σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών, ως βασικό κριτήριο για κάθε πολιτική που εφαρμόζεται.
Από εκεί και πέρα, οι θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι σαφείς:
- Ενώνουμε κατ’ αρχήν τις φωνές μας με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, ζητώντας την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, τη μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και την επαναπροώθηση των παρανόμων στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία.
- Ζητούμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των τοπικών οικονομιών και των επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται.
- Ζητούμε, επίσης, την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, με στόχο ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο.
Το πλέον απαραίτητο, ωστόσο, είναι η υιοθέτηση μιας συγκροτημένης, κοινής προσέγγισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας προσέγγισης που θα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από μεμονωμένες στρατηγικές και σκοπιμότητες, οι οποίες υπονομεύουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η Ευρώπη οφείλει να κάνει αυτό που δεν κατάφερε σε σχέση με την κρίση χρέους. Να λειτουργήσει με κοινό όραμα, με συνοχή, με αποφασιστικότητα. Εάν δεν το κάνει, το φάσμα της αμφισβήτησης, του απομονωτισμού, ακόμα και του εθνικισμού, θα γίνει ακόμη πιο ορατό.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης. Για τις τοπικές κοινωνίες, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του Ανατολικού Αιγαίου. Για την Ελλάδα. Για τους ανθρώπους που αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα. Αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον επιμελητηριακό κόσμο και τόνισε ότι τα επιμελητήρια αναδιαρθρώνονται με την ενίσχυση της στελέχωσής τους σε προσωπικό για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική απόδοσή τους στην αναβάθμιση της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την αναγκαιότητα να επανέλθει το νησί της Χίου στην κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη είναι αναγκαίες οι κρατικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου.
Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι η δεκαετής κρίση έχει αφήσει πληγές, περισσότερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που όμως σταδιακά και συλλογικά κλείνουν, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε φάση οικονομικής ανάπτυξης.
Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη χαμηλότερης φορολογίας για τις επιχειρήσεις, στη σημασία παραγωγής ευκαιριών προόδου και ευημερίας, στη δημιουργία �