Διεθνής ποδηλατικός αγώνας με υψηλές ταχύτητες θα διεξαχθεί σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα μείνει κλειστό και για τους πεζούς από τις 11:00-15:00.
Η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει ενισχύσεις από όλα τα τμήματα Τροχαίας του νομού, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προστασίας των πεζών από τους επαγγελματίες ποδηλάτες, οι οποίοι θα αναπτύξουν εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες σε ένα πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου».
Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τυριακίδης, στις 11 θα κλείσουν για τα ΙΧ οι κεντρικοί δρόμοι, από την Εγνατία και κάτω, μέχρι και τη Λεωφόρο Νίκης και θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τις 9 το βράδυ. Τα αυτοκίνητα θα μπορούν να διέρχονται από την Εγνατία, αλλά από κανέναν άλλο παράλληλο δρόμο προς τη θάλασσα. Ωστόσο, μέσα στο κέντρο θα μπαίνουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και τα ταξί, που θα κινούνται εντός των λεωφορειολωρίδων.
Κλειστές για τα αυτοκίνητα θα είναι και οι κάθετες οδοί, όπως η Ίωνος Δραγούμη, η Αγίας Σοφίας και η Εθνικής Αμύνης. Ο άξονας Β. Όλγας – Β. Γεωργίου θα είναι ανοιχτός μέχρι τη διασταύρωση με τη Γ’ Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας. Η λεωφόρος Στρατού θα είναι ανοιχτή και τα αυτοκίνητα θα φεύγουν από την Αγγελάκη. Η Λαγκαδά επίσης θα είναι ανοικτή και τα ΙΧ θα φεύγουν μέσω της Εγνατίας.
Στις 3 το μεσημέρι, το τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Τσιμισκή, Σαλαμίνος, Λεωφόρος Νίκης και Νικολάου Γερμανού θα κλείσει για όλους, δηλαδή και για τα λεωφορεία και τα ταξί, αλλά και για τα δίκυκλα και τους πεζούς, καθώς εκεί θα διεξαχθεί, στις 5 το απόγευμα, το σιρκουί.
Το κέντρο της πόλης δεν έχει ξανακλείσει για πεζούς, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Τυριακίδης, το σιρκουί αποτελεί ένα διεθνή ποδηλατικό αγώνα, με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν οι ποδηλάτες να είναι πολύ μεγάλες. Έτσι, οι πεζοί θα πρέπει να προστατευτούν, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος θα γίνει σε 12 γύρους.
«Στην προσπάθεια προστασίας των πεζών θα έχουμε συμμάχους 150 εθελοντές από την Ένωση Ποδηλατών, αλλά και προσκόπους. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κίνηση των πεζών αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα», σημειώνει ο κ. Τυριακίδης. Στο εγχείρημα θα συμβάλει και η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, αλλά και τροχονόμοι που εδρεύουν περιφερειακά.