Οργή και θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών «Αθανάσιος Διάκος – Η Επιστροφή» της Λένας Κιτσοπούλου, στην οποία ο ήρωας της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζεται ως σουβλατζής και κερατάς.
Το χωριό Αθανάσιος Διάκος στα Βαρδούσια Φωκίδας είναι ανάστατο και φορείς και κάτοικοι ετοιμάζονται, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, να στείλουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα για τη γελοιοποίηση του ήρωα συμπατριώτη τους.
Το δημοτικό συμβούλιο Λαμίας κάνει λόγο για «αρρωστημένη απόπειρα εξευτελισμού του Αθανάσιου Διάκου» σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα μετά την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου κ. Γιώργου Σαγιά.
«Δεν είναι δουλειά μας να λογοκρίνουμε την πνευματική δημιουργία. Από τη στιγμή όμως που αυτή χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο και θίγει σημαντικές για εμάς αρχές και αξίες, προχωρήσαμε στην έκδοση του ψηφίσματος» δηλώνει ο δήμαρχος Λαμίας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς.
Βολές όμως κατά της σκηνοθέτιδας εξαπολύει και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος για την επίμαχη παραγωγή. «Είναι να απορεί κανείς πώς βρίσκουν τη δύναμη οι άνθρωποι αυτοί να αμαυρώσουν αιώνια σύμβολα τα οποία η ιστορία και η ψυχή του λαού έχει υπεράνω πάντων» δήλωσε ο ίδιος.
Αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζητούν απαντήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού για την παράσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να μάθει τους λόγους που μια τέτοια παράσταση χρηματοδοτήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών. Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Σταυρούλα Ξυλίδου έστρεψε τα πυρά της στην κ. Κιτσοπούλου αναφέροντας: «Η ιστορία και η θρησκεία μας βρίσκονται σε συντονισμένο πόλεμο από μισέλληνες, εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς, τύπου Ρεπούση».
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Λένα Κιτσοπούλου ήταν τολμηρή και ως ερμηνεύτρια, καθώς έχει κερδίσει με το ταλέντο της στην υποκριτική το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1997, με τον ρόλο της στην ταινία «Καμία συμπάθεια για τον διάβολο».
Πρόκειται για μια ακραία ερωτική ιστορία με ένα ταμία που γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής σερβιτόρας που μόλις αποφυλακίστηκε. Όταν τη χάσει θα φτάσει μέχρι την κόλαση για να την ξαναβρεί. Μια σύγχρονη ιστορία που θυμίζει έντονα Ρωμαίο και Ιουλιέτα, γυρισμένη σε στενά σοκάκια του κέντρου της Αθήνας.
Αλλά και το 2006, η Λένα Κιτσοπούλου βραβεύτηκε ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας με το διήγημα της «Οι νυχτερίδες».