Αύξηση της τάξης του 5% δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του κρατικού αερολιμένα της Σκιάθου, σε ότι αφορά στις αφίξεις των ξένων επισκεπτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μάλιστα και τουρίστες από την μακρινή Αίγυπτο.
Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σημαντικό, διότι δείχνει ότι αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των ξένων τουριστικών αγορών. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ιουλίου, τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, δείχνουν συνολικά 30.581 αφίξεις, έναντι 29.318 την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Όπως είναι προφανές οι ξένοι τουρίστες, με πρώτη δύναμη τους Άγγλους και τους Σκανδιναβούς, κυριαρχούν και τη φετινή σεζόν της κρίσης, που αναμφίβολα έχει επηρεάσει πάρα πολύ τους Έλληνες.
Το σύνολο των αφιχθέντων ξένων τουριστών διαμοιράζεται και στα τρία νησιά, με κυρίαρχη βέβαια, τη Σκιάθο, αλλά η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών μαρτυρά το έκδηλο ενδιαφέρων πολλών αλλοδαπών επισκεπτών για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, γενικότερα.
Σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση των επισκεπτών του Ιουλίου ανά χώρα, καταγράφηκαν 1.596 αφίξεις από την Αυστρία, έναντι 973 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, 326 από την Τσεχία, έναντι 285 το 2011, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι η αύξηση των Σουηδών τουριστών που μεταφράζεται σε 2.258 επισκέπτες τον φετινό και 1984 τον περσινό Ιούλιο. Βασική δύναμη ήταν και παραμένει, όπως προαναφέρθηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο, με 13.049 συνολικά αφίξεις τον φετινό Ιούλιο στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ η αντίστοιχη περσινή χρονιά κατέγραφε συνολικά 13.385 αφίξεις, γεγονός που δείχνει απόκλιση φέτος σε σχέση με πέρυσι, σε σχέση με την συγκεκριμένη αγορά.
Σημαντική άνοδο παρουσιάζει, εξάλλου, η κίνηση από την Νορβηγία με 3.811 επισκέπτες έναντι 1.871 πέρυσι, αλλά έχει μειωθεί δραματικά η κίνηση των Γερμανών τουριστών, προφανώς λόγω της αρνητικής δημοσιότητας της Ελλάδας. Τον φετινό Ιούλιο, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 6 αφίξεις από την Γερμανία, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκαν 671 αφιχθέντες. Επίσης καταγράφηκαν 11 αφίξεις από την Τουρκία έναντι 3 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η Γαλλία παραμένει σταθερή με 6 αφίξεις.
Σε νέα τουριστική δύναμη εξελίσσονται, παράλληλα, για τα νησιά των Βορείων Σποράδων οι Βαλκανικές χώρες, καθώς καταγράφηκαν τον φετινό Ιούλιο 604 αφίξεις από την Ρουμανία και 452 πέρυσι. Επίσης καταγράφηκαν 25 αφίξεις από την Βουλγαρία και 9 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ανοδική τάση δείχνουν και οι προτιμήσεις των Τσέχων τουριστών, οι οποίοι είναι συνολικά 326 τον φετινό Ιούλιο και 285 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Εξίσου δημοφιλείς παραμένουν οι Σποράδες και στους Κυπρίους όπως δείχνει άλλωστε ο συνολικός αριθμός των 1524 αφίξεων τον φετινό Ιούλιο, έναντι 1497 την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Η κίνηση δεν παρουσιάζει, βέβαια, άνοδο σε σχέση με όλους τους προορισμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αφίξεις, πχ, από την Σλοβενία ήταν 197 τον περσινό Ιούλιο και φέτος είναι 155 και οι αντίστοιχοι συσχετισμοί από την Μεγάλη Βρετανία είναι 13385 αφίξεις πέρυσι και 13049 τον φετινό Ιούλιο, αλλά ο συνολικός αριθμός παρουσιάζει αύξηση, λόγω της έντονης ανοδικής πορείας που παρουσιάζουν άλλες περιοχές.
Παρόλα ταύτα, το πρόβλημα των χαμηλών τζίρων παραμένει, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, λόγω της κρίσης που έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.