Για έναν ολόκληρο χρόνο ο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press παρακολουθεί και καταγράφει τις προσπάθειες πέντε πτυχιούχων από διαφορετικές χώρες της ΕΕ να βρουν δουλειά στην εποχή της κρίσης. Στην Ελλάδα επελέγη η Αθηνά Πρασσά. Μέχρι τώρα ένας ήταν τυχερός: ο Γερμανός.
«Δέχτηκα να λάβω μέρος σε αυτό το πείραμα εντελώς τυχαία. Ζητούσαν κάποιο νέο που να μην ξέρει ούτε ο ίδιος ακριβώς τα σχέδιά του για το μέλλον για να μην είναι προβλέψιμη η εξέλιξή του», λέει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η κ. Αθηνά Πρασσά, η πτυχιούχος της Αγγλικής Φιλολογίας που έλαβε μέρος στο πείραμα.
«Τα πρώτα γυρίσματα έγιναν στις αρχές Ιουλίου και έκτοτε επικοινωνώ με τους δημοσιογράφους είτε τηλεφωνικά είτε με e-mail ώστε να ενημερώνω για τις εξελίξεις στην καθημερινότητά μου», προσθέτει εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο καταγράφει τις εμπειρίες των πέντε νέων από όλη την Ευρώπη.
Η κ. Πρασσά από τη Μύρινα της Λήμνου ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αφού νοίκιασε ένα διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα έπρεπε να οργανώσει την καθημερινότητά της με τα χρήματα που μπορούσαν να της στέλνουν οι γονείς της.
«Η κατάσταση στη Λήμνο δεν έχει σχέση με την Αθήνα ως προς το πώς βιώνεις την κρίση. Στην Αθήνα έμενα μόνη μου κι έπρεπε να προσέχω διαρκώς τα έξοδά μου. Πριν από την κρίση οι γονείς μου μού έστελναν εκατό ευρώ την εβδομάδα. Το ποσό μού έφτανε ακόμα και για τις συνήθεις φοιτητικές πολυτέλειες: να βγω δηλαδή για ένα ποτό και καμία βόλτα. Όταν όμως η κρίση γενικεύτηκε, οι γονείς μου δεν μπορούσαν να μου στέλνουν πάνω από 50 ευρώ την εβδομάδα.Το ζήτημα ήταν και ψυχολογικό καθώς πρέπει να μάθεις στη στιγμή να αλλάξεις μία καθημερινότητα όπως την είχες συνηθίσει», εξηγεί στην εφημερίδα.
Μετά την αποφοίτησή της επέστρεψε στη Μύρινα. Οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στο νησί σπανίζουν και σκέφτεται, με την αισιοδοξία που πηγάζει από το νεαρό της ηλικίας της, να επιστρέψει στην Αθήνα και να αναζητήσει την τύχη της. «Το χειμώνα θα επιστρέψω στην Αθήνα. Θέλω να σπουδάσω και κάτι ακόμα, διαφορετικό από την Αγγλική φιλολογία. Θα προτιμούσα κάτι σχετικό με το styling αλλά ξέρω πως χρειάζεται να βρω δουλειά για να πληρώνω τα δίδακτρα», αναφέρει στο «Θέμα» και συνεχίζει: «Είμαι όμως αισιόδοξη και για το δικό μου μέλλον αλλά και της χώρας. Είμαι αισιόδοξη γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».