Αξιοσημείωτη αύξηση εμφανίζουν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι διανυκτερεύσεις τουριστών από τη Ρωσία στο νομό Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το πρώτο εξάμηνο του 2012 έφθασαν τις 21.929 (αύξηση 43,11%). Αντίστοιχη αύξηση σημείωσαν και οι διανυκτερεύσεις από την Ουκρανία (46,02%), ενώ μικρή, αλλά σταθερή αύξηση, συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι διανυκτερεύσεις από την Κύπρο (5,49%).
Πάντως, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την απογοήτευσή της, από τα συνολικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, που αφορούν στις διανυκτερεύσεις Ελλήνων και αλλοδαπών στα ξενοδοχεία του νομού.
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2012 και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι Έλληνες μειώθηκαν κατά 17,20%, ενώ οι αλλοδαποί κατά 6,28%, εξαιρουμένων των Λίβυων τραυματιών πολέμου, που όμως χαρακτηρίζονται ως ευκαιριακό φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων, που προέρχονται από τα ξενοδοχεία-μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, φέτος σημειώθηκαν 407.346 διανυκτερεύσεις Ελλήνων, έναντι 491.974 πέρυσι.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης, με τους περισσότερους αλλοδαπούς, βρίσκεται η Λιβύη με 130.057 διανυκτερεύσεις, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων,των υπόλοιπων ομάδων αλλοδαπών, μειώθηκε από 279.222 σε 261.688.
Δραματική πτώση, εξάλλου, (48,35%) παρουσιάζουν οι αριθμοί για αφίξεις από το Ισραήλ, που από την πρώτη θέση στην κατάταξη των αλλοδαπών «κατρακύλησε» στην έβδομη. Μεγάλη είναι η μείωση επίσης, σε σχέση πάντα με τον απόλυτο αριθμό διανυκτερεύσεων, και για τους Βαλκάνιους τουρίστες, Αλβανούς (-39,77%), Βούλγαρους (-17,49%), Σέρβους (-13,44%) και Ρουμάνους (-18,26%). Παρατηρείται, επίσης, «κόπωση» στο ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών, που έφτασαν τις 18.673 διανυκτερεύσεις (αύξηση φέτος 10,96%), σε αντίθεση με την περσινή, που έφτασε στο 65,72%. Ακόμα, σε πτώση βρίσκονται και οι λεγόμενες μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (-10,77%), η Γερμανία (-6,84%), οι ΗΠΑ (-5,51%) και η Ιταλία (-3,93%).
«Ο τουρισμός κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, με επιπτώσεις στην ευρύτερη τοπική οικονομία», επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και για άλλη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «θα προκληθεί μεγάλο πλήγμα στην εισροή αλλοδαπών τουριστών, εάν διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που σκέφτονται να διακόψουν ή να μειώσουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».
Απευθύνει δε, έκκληση στους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία να “συντονιστούν άμεσα και να αναλάβουν δράση, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης από τον υπόλοιπο κόσμο.