Διαφωνούν ορισμένοι πρυτάνεις με τις τροποποιήσεις του νόμου για τα Πανεπιστήμια που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες από πηγές του υπουργείου, μία από τις αλλαγές που συζητείται είναι η παράταση της θητείας των νυν πρυτανικών αρχών ως το Δεκέμβριο του 2012, υπό την προϋπόθεση μέχρι τότε να έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης, διαφορετικά θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.
Όπως είπαν στο ΑΜΠΕ πρυτάνεις, κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από αυτούς, πολύ δε περισσότερο όταν τους ζητεί επιτακτικά να κάνουν εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης μέσα στο φθινόπωρο, διαφορετικά θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Αντί όλων αυτών -λένε- θα πρέπει να εξαντληθούν οι θητείες και σε καμία περίπτωση να διακοπούν.
Επίσης χαρακτηρίζουν «θολό τοπίο» το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η οποία συνδέεται με την υλοποίηση του νόμου. Επειδή μέχρι τώρα ο νόμος δεν έχει υλοποιηθεί, η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων γίνεται με δωδεκατημόρια.
Πάντως, οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται σε αναμονή των επισήμων προτάσεων του υπουργείου για αλλαγές στο νόμο. Αμέσως μόλις γίνουν γνωστές θα τις μελετήσουν και θα προχωρήσουν σε έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Ενδιαφέρον πάντως έχει η άποψη της «αρχιτέκτονος» του νόμου για τα Πανεπιστήμια, πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει στην ιστοσελίδα www.esos.gr ότι θα σχολιάσει τις όποιες αλλαγές στο νόμο, όταν αυτές δημοσιοποιηθούν επισήμως ή σταλούν στο ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση αν οι πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ επιβραβεύονται για τη μη εφαρμογή του νόμου, απάντησε ότι «η τετράμηνη παράταση θητειών δεν σημαίνει κάτι τέτοιο, αλλά η αποσύνδεση του προϋπολογισμού από την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης δεν πρέπει να γίνει και θα υπάρξουν αντιδράσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ».