Το γεμάτο στομάχι, το αλκοόλ και η απρόσεκτη κολύμβηση ιδιαίτερα σε άγνωστες θάλασσες είναι οι κυριότεροι λόγοι, όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία» που οι λουόμενοι μπορεί να πνιγούν ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από την παραλία.
Οι πιο συχνές περιπτώσεις πνιγμού στη θάλασσα αφορούν ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας που κολυμπούν χωρίς επίβλεψη από τρίτους, παιδιά που μπορούν να πνιγούν ακόμη και σε τρία εκατοστά νερού σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και φυσικά λουόμενους που τρώνε το μεσημεριανό τους και αμέσως μετά πέφτουν για βουτιές.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο αρχιπλοίαρχος, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, επικεφαλής του κλάδου Αστυνομίας και Τάξης του Λιμενικού Σώματος, οι πρώτες αιτίες πνιγμού παραμένουν η κατανάλωση φαγητού και αλκοολούχων ποτών, αλλά και η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων στην κολύμβηση.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως γίνεται και στα παιδιά. Γι’ αυτό και θεωρεί απαράδεκτους τους γονείς που αφήνουν τα μωρά τους, μέσα ή κοντά στο νερό.
Θλιβερή πρωτιά και φέτος για τη Μεγαλόνησο
Ο πνιγμός ενός 15χρονου αγοριού χθες στην παραλία της Πογωνιάς στη Βόνιτσα ήρθε να προστεθεί στη λίστα των δεκάδων ανθρώπων που χάθηκαν στη θάλασσα και τη φετινή χρονιά.
Από τις αρχές Ιουνίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, 93 άνθρωποι έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, τα 27 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κρήτη, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη 11 περιπτώσεις, οι οποίες είχαν αίσιο τέλος.