Σε 30% με 50% ανέρχεται η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα της Λέσβου.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του emprosnet.gr, με ρυθμό 20% και πάνω υποχωρούν οι αφίξεις από τους Έλληνες τουρίστες, παρά την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, κατά 61% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία στη Λέσβο το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχαν φθάσει στο νησί 2.605 Τούρκοι τουρίστες, όταν μόνο το φετινό Ιούνιο οι αφίξεις ανήλθαν στις 2.601 και συνολικά το εξάμηνο σε 4.194. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 2.601 αφίξεις του Ιουνίου, οι 2.452 έγιναν με τα επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Μυτιλήνης – Αϊβαλιού, και 149 έγιναν με θαλαμηγούς.
Αν συγκρίνουμε τις αφίξεις του περσινού Ιουνίου με τον αντίστοιχο φετινό μήνα, βλέπουμε ότι έχουμε μια αλματώδη αύξηση από τα 1.166 άτομα, στα 2.601 άτομα, ή σε ποσοστό 223%!
Παντού Τούρκοι!
Τα παραπάνω εντυπωσιακά ποσοστά στην καθημερινότητα της Μυτιλήνης, του Μολύβου, της Αγιάσου, της Πέτρας και των άλλων χωριών του νησιού, γίνονται φανερά με την κυριαρχία των Τούρκων τουριστών έναντι των τουριστών οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας. Οι ταμπέλες των καταστημάτων στα τουρκικά τείνουν να αντικαταστήσουν όλες τις ταμπέλες που στα προηγούμενα χρόνια ήταν στα αγγλικά.
Πέρυσι, την πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά αφίξεων Τούρκων τουριστών, υπήρξαν 2.605 αφίξεις το πρώτο εξάμηνο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο 12.208 αφίξεις.
Πάντως, είναι φανερό πως υπάρχει μια σαφής τάση ανόδου των αφίξεων, η οποία ευνοείται και από τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας και μάλιστα με σημαντικό κόστος για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά μας.
Αν διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων του πρώτο εξαμήνου και τον υπόλοιπο χρόνο, τότε οι Τούρκοι επισκέπτες στη Λέσβο θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 20.000 τη φετινή χρονιά.
Η έναρξη της λειτουργίας της μαρίνας Μυτιλήνης – έστω και στα μέσα του καλοκαιριού – στα πλαίσια ενός επιχειρηματικού σχήματος που διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό μαρινών στα τουρκικά παράλια, δημιουργεί νέες προοπτικές για τη φετινή χρονιά, κυρίως όμως για το επόμενο έτος. Η πόλη της Μυτιλήνης θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό θαλαμηγών και ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και μεγάλης κατά κεφαλήν δαπάνης.