Τεράστια ποσά καταβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για μισθώματα προκειμένου να μπορούν να στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ανεκμετάλλευτο το κτίριο των παλαιών καπνοθηκών της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών, στο οποίο μπορεί να στεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες του πρώτου λιμανιού της χώρας και έτσι να υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος για τον κρατικό κορβανά.
Το θέμα τέθηκε κατά τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη και Κ. Καραγκούνη, αντίστοιχα, στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες (Πολιτικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία, καθώς και στο Ειρηνοδικείο) του Πειραιά.
Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την πολύωρη επίσκεψή της συνομίλησε με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και διαπίστωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, στο οποίο κυκλοφορούν περίπου 2.500 άτομα καθημερινά.
Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά στερείται εξόδων κινδύνου, με συνέπεια να διακινδυνεύουν καθημερινά οι ζωές δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών.
Ο Αντ. Ρουπακιώτης στη συνέχεια επισκέφθηκε το κτίριο των παλαιών καπναποθηκών της «Κεράνης» σε μια προσπάθεια να παραχωρηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτές το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.
Η οικονομική επιβάρυνση που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός για να στεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά είναι αρκετά μεγάλη. Για τα οκτώ ενοικιαζόμενα κτίρια επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.133.080,68 ευρώ ετησίως.
Να σημειωθεί ότι το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το οποίο ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά καταβάλλονται μηνιαίως:
1. Μίσθωμα 12.500 ευρώ για τα Δικαστήρια Ανηλίκων Πειραιά, το αρχείο του Εφετείου Πειραιά και ένα μέρος του αρχείου του Πρωτοδικείου Πειραιά.
2. Μίσθωμα 4.078,26 ευρώ για το αρχείο του Πρωτοδικείου Πειραιά.
3. Μίσθωμα 13.439,27 ευρώ για το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.
4. Μίσθωμα 17.966,56 ευρώ για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και 2.681 ευρώ για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.
5. Μίσθωμα 10.102,87 ευρώ για το Ειρηνοδικείο Πειραιά.
6. Μίσθωμα 14.326,60 ευρώ για το Πταισματοδικείο Πειραιά.
7. Μίσθωμα 13.328,83 ευρώ για το Υποθηκοφυλακείο Πειραιά.
8. Μίσθωμα περίπου 6.000 ευρώ για το γραφείο του Κτηματολογίου Πειραιά.
Στο «πλευρό» της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος θεωρεί ότι η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο παλαιό κτίριο των καπναποθηκών «Κεράνη» είναι η μόνη λύση του στεγαστικού προβλήματος των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, σε επιστολή του προς τον Αντ. Ρουπακιώτη, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Σήμερα καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν στεγάζεται σ’ αυτό (σ.σ.: κτίριο «Κεράνη»), ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών όλων των Δικαστηρίων του Πειραιά θα επέφερε κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως για ενοίκια. Είναι πλήρως επιπλωμένο, καταλαμβάνει έκταση περίπου 50.000 τ.μ., με δύο ή τρία υπόγεια γκαράζ, καθώς και υπαίθριο γκαράζ πολλών θέσεων. Σημειωτέον ότι ”Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.” έχει κάνει μελέτη από το 2010 τροποποίησης του ισογείου και του 1ου ορόφου για να δημιουργηθούν αίθουσες δικαστηρίων. Ο χρόνος εργασιών που θα απαιτηθεί για την όποια τροποποίηση δεν θα ξεπεράσει τους 6-8 μήνες».