«Σε νέες μειώσεις τιμών, που εστιάζονται μονομερώς για ακόμη μία φορά στα γενόσημα φάρμακα, οδηγεί η ανατιμολόγηση που έγινε τον Μάιο» σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία προσθέτει ότι «παρά, όμως, τις μειώσεις αυτές, ο όγκος των γενοσήμων σήμερα παραμένει καθηλωμένος στο 22-23%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη».
Η ΠΕΦ αναφέρει ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, μέσα από διαδοχικές εξαμηνιαίες ανατιμολογήσεις, οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 37,6%. Την ίδια περίοδο, τα εισαγόμενα φάρμακα εκτός πατέντας μειώθηκαν 8,5%, τα εντός πατέντας κατά 3,2%, ενώ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους μειώθηκαν κατά 2,9%.
«Εκτιμάται ότι η νέα αυτή ανατιμολόγηση οδηγεί σε μία υποθετική εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης του 1,7%. Το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι μειώσεις για μία ακόμη φορά επικεντρώνονται στα γενόσημα και στα παλαιότερα καταξιωμένα φάρμακα, ενώ τα νεότερα εισαγόμενα ακριβότερα βρίσκονται πρακτικά στο απυρόβλητο. Μάλιστα, το ύψος των μειώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογο των τιμών των φαρμάκων: Όσο φθηνότερο είναι ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερη μείωση δέχεται και αντίστροφα» τονίζει η ΠΕΦ.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ένωση σημειώνει ότι αυτή η πρακτική καθιστά την τιμολόγηση ένα «ατελέσφορο μέτρο». Ο κύριος λόγος αύξησης της δαπάνης δεν είναι οι τιμές, αλλά η μέχρι σήμερα απουσία φραγμών και ελέγχων στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ΠΕΦ.
«Στην πράξη, η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση από την ανατιμολόγηση εξανεμίζεται γρήγορα υπό την επίδραση της υποκατάστασης» επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και συμπληρώνει: «Η αδυναμία ελέγχου της υποκατάστασης έχει αναδείξει την Ελλάδα ως τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης νεότερων φαρμάκων με προστασία πατέντα στην Ευρώπη-μία επίδοση που δεν συνάδει με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».