Σε επτά ημέρες, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, από δύο πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς, της Total και της Exxon Mobil, που μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν καταθέσει προσφορά στο διεθνή διαγωνισμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης. Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη Οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή, με κύριο στόχο σε πρώτο χρόνο, να αποδείξουν ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι εμπορεύσιμα ώστε έπειτα να προχωρήσουν στην εξόρυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές θα «υπάρχει» πετρέλαιο από την Κρήτη. Τα οφέλη από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα για την Κρήτη θα είναι άμεσα και μεγάλα καθώς θα επηρεαστεί ολόκληρη η οικονομία του νησιού, από το real estate μέχρι την αγορά εργασίας ενώ συνολικότερα τα οφέλη για τη χώρα, θα είναι πολλαπλά τόσο στον οικονομικό όσο και στον γεωπολιτικό τομέα. «Η οικονομική κρίση μετά από αυτήν την αξιοποίηση θα ανήκει στο παρελθόν και στο μέλλον το μόνο που θα θυμούνται από εμάς είναι ότι θα είμαστε η κοινωνία της ΑΟΖ, αφού πρώτοι οι Έλληνες θα είναι αυτοί που αξιοποίησαν την ΑΟΖ», επεσήμανε από τα Χανιά ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός που συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο ΤΕΕ, με θέμα «Ενεργειακές και Γεωπολιτικές εξελίξεις – Επαγγελματικές προοπτικές». Ο κ. Λυγερός σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης σημείωσε οτι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφτεί η σύμβαση μεταξύ της αμερικανικής ExxonMobil, της γαλλικής Total και των Ελληνικών Πετρελαίων, για τη δέσμευση δύο οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ μέσα σε 36 μήνες από τώρα και αφού αναμένονται θετικά αποτελέσματα σχετικά με την ποιότητα των κοιτασμάτων, θα μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, αυτό της εξόρυξης με την υπογραφή σχετικής σύμβασης.
Μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, εμπορεύσιμο πετρέλαιο από την Κρήτη
Αναφερθείς στο χρόνο που απαιτείται ώστε από την σύμβαση δέσμευσης των οικοπέδων να περάσουμε στο σημαντικότερο στάδιο, αυτό της συμφωνίας εξόρυξης, ο κ. Λυγερός εκτίμησε και με βάση την διεθνή εμπειρία, οτι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια. «Η πρώτη γεώτρηση, από τη στιγμή που έχουμε το συμβόλαιο, μπορεί να αρχίσει τον επόμενο χρόνο. Πάνω κάτω χρειαζόμαστε 3 με 5 γεωτρήσεις για να έχουμε μια άποψη για το κοίτασμα. Υπενθυμίζω οτι το κοίτασμα Ταμάρα (στο Ισραηλ) ανακαλύφθηκε το 2009 και είναι εμπορεύσιμο από το 2013, δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια και το κοίτασμα Ζορ (στην Αίγυπτο) ανακαλύφθηκε το 2015 και είναι εμπορεύσιμο από φέτος, δηλαδή μέσα σε 3 χρόνια. Οι αλλαγές είναι σημαντικές, το βλέπουμε και από την Κύπρο αλλά επειδή υπάρχει μια ηττοπάθεια και μια μιζέρια, θεωρούμε οτι και να τα καταφέρουμε, θα μας τα πάρουν (τα πετρέλαια και τα έσοδα) οι ξένοι, ή η Τουρκία ή κάποιος φορέας κτλ. Θεωρώ οτι πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας». Οι δύο εταιρείες κολοσσοί επεσήμανε ο κ. Λυγερός κάνουν μια στρατηγική «κοινοπραξία και έρχονται στην περιοχή, επειδή έχουν προσδοκίες για μεγάλα κοιτάσματα, αφού δεν ασχολούνται με μικρά κοιτάσματα τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον τζίρο τους».
Νατοϊκές δυνάμεις εγγύηση για την ασφάλεια των ερευνών
Ο κ. Λυγερός επεσήμανε οτι ακόμα και αν προκύψουν προβλήματα με γείτονες χώρες όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των ερευνών καθώς πίσω απο την κοινοπραξία των εταιρειών βρίσκονται νατοϊκά κράτη που εγγυώνται την ασφάλεια των εργασιών «Όταν είχαμε ένα θέμα με το θαλάσσιο οικόπεδο 10 στην Κύπρο, τα τρία πλοία πέρασαν από τη βάση της Σούδας για να μεταβούν στην Κύπρο. Η παρουσία και μόνο στρατιωτικής δύναμης ήδη είναι μια ασφάλεια και αυτό δεν παρέχεται ποτέ από το ίδιο το κράτος αλλά από το κράτος που συνεργάζεται με τις εταιρείες. Μιλάμε για πολύ μεγάλες εταιρείες που έχουν κρατικές σχέσεις. Ο Υπουργός Ενέργειας ήταν πρώην στέλεχος και μάλιστα διευθυντής της ExxonMobil και αυτό δεν ήταν τυχαίο».
A.Φώσκολος: Σε 36 μήνες οι πλατφόρμες της ExxonMobil και Total θα είναι στην Κρήτη
«Η εξόρυξη των κοιτασμάτων είναι δύσκολη, όμως οι δύο εταιρείες έρχονται στην Κρήτη ακριβώς επειδή πιστεύουν οτι υπάρχει τεράστιος ενεργειακός πλούτος στην περιοχή», ανέφερε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση. Ο κ. Φώσκολος, επικαλούμενος επίσημες πληροφορίες από τον Ιωάννη Μπασιά, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Συμβούλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), εκτίμησε οτι σε 36 μήνες θα στηθούν οι δύο πλατφόρμες των ExxonMobil και Total, ενώ τα αποθέματα σε 16 στόχους που εντοπίστηκαν νότια του νησιού κυμαίνονται από 3 μέχρι 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και αν λάβουμε υπόψη την χαμηλότερη εκτίμηση, αυτά αντιστοιχούν σε 550 εκ.βαρέλια πετρελαίου.
Επί 260 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη συγκεντρώνει ενεργειακό πλούτο
«Το σπάσιμο της Παγγαίας πριν 260 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε αυτόν τον πλούτο κάτω από την Κρήτη. Επί 260 εκατομμύρια χρόνια συγκεντρώνεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάτω από την Κρήτη και εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Τώρα έρχονται οι έρευνες και το επιβεβαιώνουν», επεσήμανε ο κ. Φώσκολος προσθέτοντας οτι οι ξένοι είχαν καλύτερη γνώση από εμάς όσον αφορά τον ενεργειακό θησαυρό που διαθέτει η χώρα μας. «Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που τώρα είναι γενικός γραμματέας του ΝΆΤΟ, είχε πει κάποτε στον Γιώργο Παπανδρέου την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός, οτι για να καλυφθεί το χρέος πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου νότια της Κρήτης».