Από έναν οδοντίατρο μονίμως εγκατεστημένο στην Αμερική, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Nobilis από την οποία αγόρασε το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου η Βίκυ Σταμάτη, άρχισαν να ξετυλίγουν οι διωκτικές Αρχές το νήμα της υπόθεσης που οδήγησε στην εμπλοκή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με τα Νέα, η απόφαση του ζεύγους Τσοχατζόπουλου να επενδύσει το 2010 στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 ήταν, όπως αποδείχθηκε, η αγορά που σήμανε την αρχή του τέλους της υπόθεσης η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που διενήργησε αυτοτελή προανακριτικό έλεγχο, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας έπεσαν σε αντιφάσεις και κενά.
Γεγονός που προκάλεσε από την αρχή πολλά ερωτήματα για το ποιος ήταν ο αληθινός δικαιούχος της συγκεκριμένης υπεράκτιας εταιρείας (σ.σ.: τον Ιανουάριο του 2001 το επίμαχο ακίνητο μεταβιβάζεται από την εταιρεία Torcaso στην εταιρεία Nobilis).
Κατά τις δύο εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, στο πόρισμα των οποίων στηρίχτηκε η ποινική δίωξη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Nobilis δεν ήταν άλλος από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε απολογούμενος στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.
Επ’ αυτού όμως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και στο στάδιο της συμπληρωματικής του απολογίας, με δεδομένο μάλιστα ότι στο γραφείο του, στην οδό Κομνά Τράκα στην Κυψέλη, βρέθηκαν έγγραφα και σημειώσεις που αφορούν τη Nobilis. Οι γκρίζες ζώνες που έβαλαν σε υποψία τους άνδρες του ΣΔΟΕ περιγράφονται στο πόρισμά τους, το οποίο αποτελεί μέρος της δικογραφίας.
Σύμφωνα με όσα αναλύονται σε αυτό:
Η εταιρεία Nobilis συστήθηκε στις 8 Μαρτίου 1999 στην Πολιτεία Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Ο αρχικός ιδρυτής και ιδιοκτήτης της απεβίωσε το έτος 2007, ενώ από το 2003 εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης ένας μονίμως εγκατεστημένος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οδοντίατρος.
Τον Ιανουάριο του 2001 το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μεταβιβάζεται από την εταιρεία Torcaso στην εταιρεία Nobilis. Οταν το ΣΔΟΕ άρχισε να διερευνά τον ρόλο της εταιρείας έφτασε στο συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο έδωσε ένορκη κατάθεση στο προξενείο της Φλόριδας των ΗΠΑ με βάση τις γραπτές ερωτήσεις που έστειλαν οι προανακριτικοί υπάλληλοι.
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της Nobilis, δηλώνει άγνοια για την ταυτότητα του προσώπου που κατέβαλε στην εταιρεία 400.000 ευρώ για τις επισκευές επί του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το 2004 έως το 2006. Χρονικό διάστημα δηλαδή όπου το σπίτι στην περιοχή της Ακρόπολης ανήκε ακόμα στην ιδιοκτησία της εταιρείας του.
«Με αυτό είχε ασχοληθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που απεβίωσε το 2007», ήταν η απάντηση που έδωσε ο μάρτυρας. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε αν η εταιρεία που κινούνταν στον χώρο του real estate «είχε κάποια άλλη δραστηριότητα ή άλλα ακίνητα στην ιδιοκτησία της», έδωσε την εξής απάντηση: «Απ’ ό,τι γνωρίζω (!!!) όχι στο διάστημα από το 2003 και εντεύθεν».
Από το ΣΔΟΕ δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός ότι «η εταιρεία Nobilis από ενάρξεως έως και την ημερομηνία πώλησης του ακινήτου (σ.σ.: το 2010 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βίκυς Σταμάτη) κατέβαλε συνολικά το ποσό του 1.260.000 ευρώ περίπου (αγορά ακινήτου, δαπάνες ανακαίνισης, φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ.), ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα έσοδά της ανέρχονταν στο ποσό των 130.000 ευρώ (ενοίκια) χωρίς να προκύπτει η προέλευση του ποσού της διαφοράς».