Μπορεί το παρκάρισμα να είναι καθημερινή υπόθεση για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που συνειδητοποιούν ότι χρησιμοποιούν, κάθε φορά που παρκάρουν, δέκα περίπου τετραγωνικά μέτρα ελεύθερης επιφάνειας για το σκοπό αυτό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 50% της ελεύθερης επιφάνειας των πόλεων καλύπτεται από αυτοκίνητα.
Το γεγονός αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τους φοιτητές των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσπάθησαν να συνθέσουν προτάσεις για τη δημιουργία μιας συνείδησης δημόσιου χώρου στους πολίτες.
Με την καθοδήγηση του λέκτορα βιομηχανικού σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Λιαμάδη, 27 νέοι και νέες σκέφτηκαν και σχεδίασαν έξι σχέδια – προτάσεις, μέσα από τις οποίες δείχνουν στον κόσμο πόσες χρήσεις μπορούν να φιλοξενηθούν σε μια τόσο μικρή έκταση όσο αυτή των δέκα τετραγωνικών.
Όπως εξηγεί ο κ. Λιαμάδης στο ΑΜΠΕ, οι φοιτητές ενδεικτικά σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα κιβώτιο που από τη μία πλευρά του δρόμου μοιάζει με κοντέινερ και από την άλλη είναι ανοιχτό, και έτοιμο να φιλοξενήσει τον περαστικό που θα θελήσει να ξεκουραστεί, να φορτίσει το κινητό του, να παρκάρει για λίγο το ποδήλατό του, να στείλει ένα e-mail από τον υπολογιστή του.
Μια άλλη ομάδα φοιτητών, εμπνευσμένη από το σχήμα του αυτοκινήτου, οραματίστηκε μια ξύλινη στη βάση της κατασκευή από την οποία ανασηκώνονται καθίσματα σε σχήμα θέσης, πόρτας, ή παραθύρου οχήματος αλλά και φωτιστικά σε σχήμα φαναριών.
Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μιας πόλης που δεν φαίνεται να ευνοεί ιδιαίτερα τις κοινωνικές σχέσεις, φαίνεται ότι ήταν η σκέψη μιας τρίτης ομάδας φοιτητών που σχεδίασαν μια ηχητική εγκατάσταση. Πρόκειται για ένα είδος κατασκευής με τρία αιωρούμενα κουβούκλια, όπου μπορεί ο περαστικός να βάλει το κεφάλι του και να ακούσει από τα ακουστικά τον ήχο από ένα άλλο σημείο της πόλης. Δίνεται έτσι η δυνατότητα επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους και περιοχές του αστικού ιστού.
Όλες οι προτάσεις των φοιτητών παρουσιάζονται μέχρι τις 17 Ιουνίου στο φουαγιέ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις και συζητήσεις με τον Δήμο για την υλοποίηση κάποιων από τις παραπάνω ιδέες.