Συνεχίζεται η τάση επιστροφών ασφαλίστρων στην αγορά γιατί ακυρώνονται συμβόλαια και καλύψεις. Όπως προκύπτει από μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για την παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο του 2012, στις ασφαλίσεις Ζωής αν και οι επιστροφές λόγω ακυρώσεων μειώθηκαν τον Ιανουάριο, στη συνέχεια αυξήθηκαν, ενώ στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών παρατηρήθηκε η αντίθετη κίνηση, δηλαδή η υψηλή τιμή του Ιανουαρίου δεν συνεχίστηκε τους υπόλοιπους μήνες. Για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων (κλάδοι ασφάλισης χερσαίων οχημάτων και αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων) έμειναν σταθερά υψηλές τους πρώτους μήνες του 2012, ενώ στις ασφαλίσεις περιουσίας παρατηρήθηκε έξαρση των επιστροφών τον Ιανουάριο και στη συνέχεια επέστρεψαν σε χαμηλά επίπεδα.
Συνολικά, η καταγεγραμμένη από την έρευνα παραγωγή ασφαλίστρων για το πρώτο τρίμηνο του 2012 έφτασε τα 1,2 δισ. ευρώ και αναλύεται σε 46,4% στις ασφαλίσεις Ζωής και 53,6% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, όπως αναφέρεται στη μελέτη της Ένωσης.
Η παραγωγή ασφαλίστρων, όπως φαίνεται από την έρευνα, συγκρινόμενη με την παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2011, εμφανίζει μείωση κατά 5%, το οποίο αναλύεται σε αύξηση κατά 4,7% στις ασφαλίσεις Ζωής και μείωση κατά 12% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται συγκεντρωτικά τα μεγέθη της έρευνας και η μεταβολή τους από το 2011.
Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή σχεδόν 326 εκατ. ευρώ και 50,4% επί του συνόλου.
Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως με 100 εκατ. ευρώ και 15,6% επί του συνόλου των κλάδων κατά Ζημιών.
Άλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων, με 73 εκατ. ευρώ (11,4% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 38 εκατ. ευρώ (5,9% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 23 εκατ. ευρώ (3,5% του συνόλου).
Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 399 εκατ. ευρώ και ποσοστό 61,8% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι 14,1%.
Αντιστοίχως, οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδοι πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 148 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 23% του συνόλου. Η μείωσή τους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι 10,6%, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2011, για τις ίδιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 12%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων χερσαίων οχημάτων (-23%), αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-11,8%) και πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως (-12,8%). Εκτός αυτών, μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις είχαν κάποιοι μικρότεροι σε μέγεθος κλάδοι, όπως αυτοί της νομικής προστασίας (-18,2%), των μεταφερομένων εμπορευμάτων (-15,8%) και ατυχημάτων (-14,4%). Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσε ο κλάδος της γενικής αστικής ευθύνης (+8,7%) και των διάφορων χρηματικών απωλειών (+16,4%).
Η παραγωγή του κλάδου των ασφαλίσεων Ζωής έφτασε τα 559 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά διαπιστώνεται ότι αυξήθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων Ζωής κατά 4,7%. Οι ασφαλίσεις Ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν στα 155 εκατ. ευρώ, με μερίδιο επί του συνόλου 27,7%, ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 52 εκατ. ευρώ ή 9,3% της παραγωγής.