Για τις προκλήσεις, τις ανησυχίες, αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως διαφαίνονται μέσα στο χρονικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του οργανισμού Universities UK International, Βίβιαν Στερν (Vivienne Stern).
«Αφού αποχωρήσει η Βρετανία από την Ένωση το 2019, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος διάρκειας δύο χρόνων, άρα μέχρι και το 2020 παραμένουμε συμμέτοχοι στο Erasmus και το “Horizon 2020”, που αφορούν στην έρευνα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου για τη διασυνοριακή εκπαίδευση, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο.
«Για την ώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει: Συνεχίζουμε να δουλεύουμε όπως δουλεύαμε, οι φοιτητές μπορούν ακόμα να έρθουν να σπουδάσουν στη Βρετανία, το Erasmus παραμένει επιλογή και δουλεύουμε πολύ σκληρά για να παραμείνει και την επόμενη ημέρα» συμπλήρωσε.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εγγυήσεις ότι όσοι ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2018-19 δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα δίδακτρα
Αν και οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη, δύο στοιχεία επιτρέπουν στην κ. Στερν να εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον των σπουδών των Ελλήνων και γενικά των Ευρωπαίων στη Βρετανία: Πρώτον, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εγγυήσεις ότι όσοι ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2018-19 δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα δίδακτρα, ακόμα και όταν το Brexit συντελεστεί. Μάλιστα, αναμένεται σύντομα και η επέκταση των εγγυήσεων αυτών και για όσους ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2019-20. Δεύτερον, ο αριθμός των αιτήσεων Ευρωπαίων για σπουδές το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος στη Βρετανία είναι κάπως αυξημένος, κατά 2%, συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να προσπεράσει, αφού μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο και την ανακοίνωση της συμφωνίας και των βασικών αρχών που θα διέπουν την έξοδο από την ΕΕ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τίποτα.
«Η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και έχει αρχίσει να εντείνεται, όσο πλησιάζουμε στην υλοποίηση του Brexit», παραδέχθηκε. «Είμαστε όμως εδώ, για να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους Έλληνες φοιτητές» κατέληξε.
Εξάλλου, στο συνέδριο, που το Βρετανικό Συμβούλιο διοργάνωσε σε συνεργασία με τον οργανισμό Universities UK International και με την υποστήριξη της βρετανικής πρεσβείας και εκπαιδευτικών φορέων που προσφέρουν διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, εξετάστηκαν οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις υπάρχουσες δομές καθώς και τις μελλοντικές ευκαιρίες για διασυνοριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοσίευση έρευνας που αφορά τη συνεργασία κολλεγίων στην Ελλάδα με βρετανικά πανεπιστήμια.