Μάχη με τις φλόγες έδωσαν σήμερα 130 πυροσβέστες με 37 οχήματα, δεκάδες εθελοντές και δύο εναέρια μέσα τύπου καναντέρ στο πλαίσιο άσκησης για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.
Στην άσκηση συμμετείχαν, εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, των Δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών και εθελοντικές ομάδες
Η άσκηση με την κωδική ονομασία «Διά Πυρός 2018», που διεξάγεται σήμερα πανελλαδικά, από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στόχο έχει την καλύτερη προετοιμασία, την αξιοπιστία του σχεδιασμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε πραγματικές συνθήκες μεγάλης πυρκαγιάς.
«Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Οι ασκήσεις είναι επιτυχείς. Εκείνο που ελέγχουμε είναι η ανταπόκριση και η αποτελεσματικότητα των δυνάμεων και των μέσων μας, ο συντονισμός τόσο με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας όσο και τους εθελοντές» επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης.
«Το πιο κατάλληλο μέρος για να γίνει η άσκηση “Διά Πυρός” στην Κεντρική Μακεδονία είναι το Σέιχ Σου, ο μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου στην πόλη. Αν προκύψουν αδυναμίες, τουλάχιστον θα γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές μπορεί τα φυσικά φαινόμενα να έχουν τη μεγαλύτερη ένταση, ώστε να ξέρουμε και πού να παρέμβουμε» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, σημείωσε: «Πυροσβέστες όπως και εθελοντές πήραν θέσεις σύμφωνα με το σενάριο, στα σημεία εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Σκοπός της άσκησης είναι να μετρηθούν και να αξιολογηθούν οι χρόνοι παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Εικοσιένα χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, η προστασία του και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων εκτιμούν όλοι ότι είναι σε υψηλότερα επίπεδα.
«Από τότε έχουμε γίνει πολύ σοφότεροι», σχολίασε ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, «καθώς εκτός των άλλων έχουν ευαισθητοποιηθεί και βρίσκονται σε επαγρύπνηση πολλές εθελοντικές οργανώσεις, που φροντίζουν και περιφρουρούν το περιαστικό δάσος».