Οι εθελοντές «μαχητές» της Φυσικής ξαναχτυπούν στον αύλειο χώρο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου με σύμμαχο τους νόμους της φύσης παρουσιάζουν πειράματα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και φαντασία, και αποδεικνύουν στο κοινό ότι τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Φυσικής και του Παιδαγωγικού, που αποτελούν την ομάδα Physics Partizani, διοργάνωσαν την 6η κατά σειρά εκδήλωση «Φυσικά Μαγικά», κατά την οποία εκτόξευσαν πυραύλους με τη χρήση νερού, έφτιαξαν παγωτό χωρίς ψυγείο σε λίγα μόλις λεπτά, αλλά και ηφαίστεια με χρώματα, μαγείρεψαν πάνω σε μία βρεγμένη ξύλινη σανίδα κ.α.

Παιδιά και ενήλικες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ή συμμετείχαν στους πειραματισμούς των φοιτητών, και έμαθαν να φτιάχνουν σουβλάκια… από μπαλόνια.

Πως; Η διαδικασία ακολουθεί την λειτουργία των σύγχρονων ελαστικών αυτοκινήτων, τα οποία ακόμη και αν πατήσουν καρφί δεν σκάνε, αλλά συνεχίζουν την πορεία τους. Έτσι και στα μπαλόνια εάν κάποιος τα αφήσει λίγο ξεφούσκωτα, μπορεί να περάσει από μέσα τους ξυλάκια από σουβλάκι χωρίς να σκάσουν.

Το ηφαίστειο χρωμάτων εντυπωσίασε τους μαθητές σχολείων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Για το συγκεκριμένο πείραμα οι φοιτητές φυσικής χρησιμοποίησαν χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία τοποθέτησαν σε διάφανο μπουκάλι με νερό και λάδι, και στη συνέχεια έριξαν μέσα σόδα φαγητού ή αναβράζοντα δισκία (πχ ντεπόν). Οι φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν στο ανάμεικτο υγρό, προκάλεσαν μία έκρηξη χρωμάτων που αναδεύονταν, όπως συμβαίνει σε μία λάβα λαμπ.

«Στόχος των εκδηλώσεων με τα πειράματα φυσικής είναι να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την επιστήμη της φυσικής και να καταρρίψουμε τον μύθο ότι πρόκειται για ένα βαρετό και άχρηστο μάθημα» δήλωσε ο δάσκαλος και διδάκτορας Παιδαγωγικής, Γιώργος Πριμεράκης.

Σε άλλο πείραμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι μαθητές παρακολούθησαν τον βρασμό νερού πάνω σε βρεγμένη ξύλινη σανίδα. Η διαδικασία στηρίζεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιούν οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουζίνες, μέσω των επαγωγικών εστιών, αντί της συμβατικής εστίας με αντιστάσεις.

Είδαν ακόμη την εκτόξευση ενός μπουκαλιού αναψυκτικού, το οποίο περιείχε νερό στο ένα τρίτο του. Με ένα σωληνάκι που διαπερνά φελλό στο στόμιο του μπουκαλιού, γέμισαν το μπουκάλι αναψυκτικού με αέρα – με τη βοήθεια τρόμπας – και στη συνέχεια το αναποδογύρισαν. Το νερό βρέθηκε στην κάτω πλευρά του μπουκαλιού και ο αέρας επάνω, δίνοντας ώθηση για την εκτόξευσή του.

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί αύριο στον ίδιο χώρο στις 18.00 – 21.00, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει αστροπάρτι με μουσική.