Η ρουτίνα της καθημερινότητας και η αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Κρήτη, στα οποία εμφανίζονται υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Το συμπέρασμα αυτό, όπως εξήγησε η διαιτολόγος Χριστίνα Μακρατζάκη, προκύπτει και από τα αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος για την κρητική διατροφή, που εφαρμόστηκε σε επτά δημοτικά σχολεία των Χανίων, με την καθοδήγηση 14 εθελοντριών διατροφολόγων.
Παρ όλα αυτά, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παιδιών γνωρίζει και τα είδη της κρητικής διατροφής αλλά και τις διατροφικές της αξίες.
«Πολλά παιδιά γνωρίζουν το πετιμέζι, το χόνδρο ακόμα και το χαρούπι. Ωστόσο, το γεγονός ότι συχνά δεν στρώνεται σπιτικό τραπέζι τα οδηγεί στο έτοιμο και γρήγορο φαγητό, τα σνακς, εγκαταλείποντας την κρητική διατροφή», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μακρατζάκη.