Δεκαοκτώ χωματερές, επτά στην Κεντρική Μακεδονία και έντεκα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Συγκεκριμένα πέντε χωματερές μένουν ενεργές στο νομό Σερρών, δύο στο νομό Χαλκιδικής, τρεις στο νομό Καβάλας, τέσσερις στο νομό Δράμας και τέσσερις στον νομό Έβρου.
«Το 2005 καταγράφηκαν 542 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ σταδιακά και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς έκλεισαν, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, σημειώνοντας ότι η δημιουργία των ΧΥΤΑ διευκόλυνε ιδιαίτερα τη διαδικασία του κλεισίματος των χωματερών.
Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους. Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργός ΧΑΔΑ, αποκαταστάθηκαν από τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 25 ΧΑΔΑ, ενώ αύριο η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την υποβολή πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ της αποκατάστασης των τελευταίων δέκα. Πρόκειται για πέντε χωματερές στο δήμο Βόλβης και πέντε στο δήμο Λαγκαδά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, πολλοί είναι εκείνοι που πετούν σκουπίδια σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτίμηση του πλήθους των περιοχών αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Τα σημεία όπου εναποτίθενται μπάζα και σκουπίδια από ασυνείδητους δεν μπορούν να θεωρηθούν ΧΑΔΑ, όπως αποτελούν εστία μόλυνσης και πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς. Για το λόγο αυτό οι δήμοι έχουν την ευθύνη παρακολούθησης τέτοιων φαινομένων, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου» σημειώνει.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι πυρκαγιές εκδηλώνονται τακτικά σε χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών στο δήμο Θερμαϊκού, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, στο δήμο Δέλτα, κοντά στην περιοχή των ποταμών που καταλήγουν στο Θερμαϊκό κόλπο και στο δήμο Ωραιοκάστρου. «Από τις φωτιές, μάλιστα, στην περιοχή του αεροδρομίου δημιουργούνται προβλήματα στην απογείωση και προσγείωση των αεροσκαφών» τονίζει και απευθύνει έκκληση στους αντίστοιχους δήμους να μεριμνήσουν για την αποτροπή πυρκαγιών σε όλους εκείνους τους χώρους που υπήρξαν στο παρελθόν χωματερές αλλά και σε οποιεσδήποτε νέες εστίες σκουπιδιών.