Αυτό αποφάσισε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τον υπερδιπλασιασμό του ποσού, που πρέπει να καταβάλλουν όσοι θέλουν να αμφισβητήσουν ένα πρόστιμο.
Πρόκειται για την απόφαση, που στην ουσία κατέστησε απαγορευτική την όποια προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια. Αναφερόμαστε στον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού του προστίμου, που πρέπει να καταβληθεί ως προκαταβολή από όσους θέλουν να προσβάλουν την οποιαδήποτε απόφαση φορολογικών ή τελωνειακών αρχών εις βάρος τους.
Θυμίζουμε ότι ήταν στο 20% και αυξήθηκε πριν από δύο χρόνια, με νόμο του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο 50%. Μάλιστα, προβλέπεται ακόμα ότι το καταβλητέο ποσό υπολογίζεται από την αρμόδια φορολογική ή τελωνειακή αρχή, η οποία συντάσσει ατελώς, μετά από αίτηση του εκκαλούντος, ειδικό σημείωμα, με το οποίο βεβαιώνεται και η καταβολή του.
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αφορμή υπήρξε προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο εταιρείας γεωργικών προϊόντων, η οποία υποστήριξε ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική, γιατί «παραβιάζει το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ’ αριθμ. 1619/2012 απόφασή τους επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του επίμαχου νόμου 3900/2010, η υποχρέωση καταβολής του 50% του οφειλομένου φόρου αποβλέπει στον συγκερασμό «της ανάγκης άμβλυνσης των δυσμενών για το Δημόσιο συνεπειών από τη διατήρηση επί μακρό χρονικό διάστημα δικαστικών εκκρεμοτήτων στις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις», καθώς και στην «αποθάρρυνση της άσκησης ενδίκων μέσων με μόνο σκοπό την καθυστέρηση στην εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων, ιδίως εκείνων που αφορούν την καταβολή φόρων», ενώ περαιτέρω αναφέρεται ότι «δύναται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους ασκούν την έφεση με μόνο σκοπό να καθυστερήσουν την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην υπερφόρτωση των δικαστηρίων και στις συνέπειες που αυτή έχει στην απονομή της Δικαιοσύνης».
Έτσι, σύμφωνα με τους δικαστές, η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει το 50% του οφειλομένου κατά την πρωτόδικη απόφαση φόρου, δεν αντίκειται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ.
Ακόμη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει επίσης και αναλογικό παράβολο ίσο προς το 2% του αντικειμένου της διαφοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 45 του ίδιου νόμου 3900/2010.
Δηλαδή, το ΣτΕ υποχρέωσε την εταιρεία να καταβάλει το 50% των οφειλομένων, ύψους 1,32 εκατομμύρια ευρώ!