Στη σημαντική διεύρυνση του δικαιώματος της αυτασφάλισης για χιλιάδες εργαζόμενους προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Με τροπολογία, που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στη Βουλή, αποκτούν τη συγκεκριμένη δυνατότητα και οι απολυμένοι τραπεζών και ΔΕΚΟ. Αναλυτικότερα, δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης έχουν πλέον:
Όλοι οι (πρώην) εργαζόμενοι σε κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες και σε ΔΕΚΟ, με «κάλυψη» συμβάσεων μονιμότητας.
Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες με κρατική συμμετοχή, που πλέον δεν έχουν το καθεστώς «μονιμότητας» και υπάγονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Είναι όλοι υποχρεωμένοι να το κάνουν;
Όχι. Είναι προαιρετικό, ώστε να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη.
Τι κοστίζει αυτό για τον ασφαλισμένο;
Την καταβολή κάθε μήνα του συνολικού ποσού των εισφορών, που πλήρωνε ο ίδιος και ο εργοδότης του, με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα που δούλεψε πριν απολυθεί.
Αφορά μόνο στους φορείς κύριας ασφάλισης;
Όχι. Η ασφάλιση μπορεί να συνεχίζεται προαιρετικά, αν το αιτηθεί ο ασφαλισμένος, και στα επικουρικά ταμεία και στους φορείς πρόνοιας και υγείας, που ασφαλιζόταν πριν χάσει τη δουλειά του.
Πώς προσμετράται ο συγκεκριμένος χρόνος αυτασφάλισης;
Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης υπολογίζεται ως πραγματικός κύριας, επικουρικής και ασφάλισης πρόνοιας και θα συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ (αν δεν καταργηθεί), όσο και για την όποια προσαύξηση (;) αυτών των αποδοχών.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο στον εργαζόμενο;
Όχι. Το όφελος για το Δημόσιο είναι προφανές, αφού θα μπορέσει – με αυτό τον τρόπο – να καλύψει τις απώλειες, που θα έχουν τα ταμεία, όταν θα εφαρμοστούν τα σχέδια εξυγίανσης όλων αυτών των επιχειρήσεων και τα οποία θα προκαλέσουν απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι απολυμένοι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν την αυτασφάλιση.