Οργανωμένο σχέδιο με «στρατηγούς» εκτός γηπέδου «βλέπει» η αστυνομία πίσω από τα επεισόδια στο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχει τεθεί το οπτικοακουστικό υλικό τόσο από τις κάμερες του ΟΑΚΑ όσο και από άλλες πηγές εντός γηπέδου που κατέγραψαν τις συγκρούσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» στο «στόχαστρο» βρίσκονται 80 περίπου άτομα, που ο φακός τους «συνέλαβε» να προκαλούν τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Στις εκθέσεις που διαβιβάζουν στους ανωτέρους τους, οι άντρες που χειρίζονται την υπόθεση δίνουν έμφαση στα συγκεκριμένα πρόσωπα, θεωρώντας ότι η ταυτοποίησή τους θα οδηγήσει και στους «στρατηγούς» των επεισοδίων. Εδώ και μία εβδομάδα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας προσπαθούν να βρουν την άκρη στο νήμα των γεγονότων που προκάλεσαν τις εικόνες ντροπής πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Παρόλο που στους κύκλους των συνδέσμων, σε ιστοσελίδες και ψηφιακά φόρα οι επιθέσεις σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ. αποτελούσαν θέμα έντονης συζήτησης, φαίνεται ότι μια σειρά από γεγονότα και παραλείψεις από όλες τις πλευρές οδήγησαν στη διακοπή του «αγώνα της χρονιάς», σε βάρος του ΠΑΟ, αλλά και των χιλιάδων φίλων του που πήγαν στο ΟΑΚΑ για να απολαύσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα…
Προμελετημένο σχέδιο
Οι «τρύπες» στο στάδιο -αλλοτινό κόσμημα των Ολυμπιακών Αγώνων- απ’ όπου μπορούσε κανείς να «περάσει» ό,τι ήθελε, οι κάμερες που -όσες καταγράφουν- είναι στραμμένες σε λάθος σημεία, αλλά και η έλλειψη ηλεκτρονικών, ονομαστικών εισιτηρίων και τουρνικέ αποτελούν ορισμένες από τις παραμέτρους που συντέλεσαν στον τραυματισμό 22 ανθρώπων.
Το σχέδιο ήταν προμελετημένο λένε οι αστυνομικοί, υποδεικνύοντας ως αποδείξεις τις διαφορετικές φωτιές που άναψαν την ίδια στιγμή στις κερκίδες, το ταυτόχρονο «ντου» των οπαδών προς τη μεριά της φυσούνας, αλλά και την πρόθεση να καταστρέψουν το ΟΑΚΑ, επιχειρώντας να κάψουν τον φωτεινό πίνακα του γηπέδου, που θα προκαλούσε σοβαρό βραχυκύκλωμα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Στους 40 χούλιγκαν που ξεκίνησαν τα επεισόδια κοντά στην κερκίδα των επισήμων, προστέθηκαν ακόμη τόσοι, που κατάφεραν να υπερπηδήσουν το χαμηλό πλεξιγκλάς που υπήρχε ανάμεσα στις κερκίδες της θύρας 27 και άρχισαν να καταστρέφουν, αψηφώντας τις συστάσεις των συνδεσμιτών για τιμωρία της ομάδας σε περίπτωση επεισοδίων. Αντιδρώντας με την ψυχολογία του όχλου, κάποιοι από τους παρόντες «κόλλησαν» με τους πρωταγωνιστές και η ζημιά ολοκληρώθηκε.
Οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ ταυτίζουν τα άτομα αυτά με εκείνα που καταστρέφουν το κέντρο της Αθήνας αμαυρώνοντας ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας. Δεν αποκλείουν, βέβαια, οι επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών στο γήπεδο να συνδέονται με πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους… Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι 80 «μπαχαλάκηδες» βρίσκονται στο «στόχαστρο» της ΕΛΑΣ. Ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι που έχουν στο παρελθόν συλληφθεί και κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα, αλλά έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τη δικαιοσύνη.
Για την ιστορία, στην ίδια λογική κινήθηκε και η επιχειρηματολογία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην απολογία της στον αθλητικό δικαστή, ενώ αντίστοιχες εξηγήσεις είχαν δοθεί και μετά τα επεισόδια στο ματς ΠΑΟ-Πανσερραϊκός τον Δεκέμβριο του 2010, την επομένη της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα έλεγχο στα βίντεο, πάντως, οι επικεφαλής δεν εντοπίζουν «αρχηγούς» μέσα στο γήπεδο, οι οποίοι να δίνουν εντολές στους άλλους για να δράσουν. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο είχε οργανωθεί καλά από πριν, με συγκεκριμένες εντολές που δόθηκαν τόσο για τον τρόπο όσο και για τον χρόνο των επεισοδίων.