Την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας το επόμενο εξάμηνο ανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης παρέσχε επίσης διαβεβαιώσεις ότι ουδεμία αναφορά υπάρχει στη νέα δανειακή σύμβαση στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητο κανένα σημείο εθνικού εδάφους.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος, Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης» ο κ. Μανιάτης είπε ότι το επόμενο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για 15 χερσαία «οικόπεδα» που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για έρευνες.

Ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για την προσέλκυση εταιριών που θα κάνουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης (οι προσφορές θα κατατεθούν στις 2 Μαρτίου) ενώ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναμένεται η δημοσίευση στην ευρωπαϊκή Εφημερίδα των διαγωνισμών για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, που επίσης είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Για τις σεισμικές έρευνες ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013, αφού θα γνωρίζουμε όπως είπε τι υπάρχει και πού, η προκήρυξη των περιοχών Ιονίου και νότια της Κρήτης εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά. Για τις τρεις περιοχές που έχουν προκηρυχθεί, αντίστοιχα ο κ. Μανιάτης δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και από ξένες πρεσβείες.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε τέλος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, η Ελλάδα μπορεί σε βάθος χρόνου να καλύπτει έως το 30% των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας έτσι 3- 4 δισ. δολάρια ετησίως από τα 10 δισ. που δαπανώνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.