Ένας 17χρονος άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών από εγκεφαλίτιδα, εξαιτίας της έξαρσης της ιλαράς στην Ηλεία. Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία Την ίδια στιγμή, παραμένουν νοσηλευόμενα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου αρκετά μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 5 μηνών. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι αθίγγανοι σε σκηνές αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση και τη μετάδοση της ιλαράς στη χώρα, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). «Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε Έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά» επισημαίνεται στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τα 690 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, τα 501 έχουν εκδηλωθεί σε αθίγγανους σε σκηνές ηλικίας 0 έως 24 χρόνων. Τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η νόσος σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 χρόνων (έχουν νοσήσει 192 παιδιά) και ηλικίας 5 έως 9 με τους ασθενείς να ανέρχονται σε 147. Η πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου είναι πολύ πιο ήπια στις αντίστοιχες ηλικίες στον γενικό πληθυσμό – καθώς όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος υπάρχει συμμόρφωση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έτσι, αναφέρονται 49 κρούσματα ιλαράς, σε άτομα ηλικίας λίγων ημερών έως 24 χρόνων.
Πέθανε από εγκεφαλίτιδα
Ο άτυχος 17χρονος, απευθύνθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου, συνοδευόμενος από τους οικείους του, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με ιλαρά σε βαριά μορφή. Οι γιατροί που από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του, αποφάσισαν την διακομιδή του, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Άγιος Ανδρέας), και από εκεί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα από Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Μετά από 10 ημέρες νοσηλείας, ο οργανισμός του άτυχου 17χρονου δεν άντεξε και εξέπνευσε. Έτσι, έγινε το 2ο θύμα επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα, καθώς πριν ένα μήνα, κατέληξε ένα 11μηνο βρέφος -οικογένειας αθιγγάνων- από σηψαιμία.
Θύλακες της νόσου οι πληθυσμοί τσιγγάνων σε σκηνές
Από την αρχή της επιδημικής έξαρσης, τον περασμένο Μάιο, το επίκεντρο της ιλαράς βρίσκεται στη νότια Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. Από τα 690 συνολικά κρούσματα, τα 422 έχουν καταγραφεί στην Αττική και τα 122 στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας). Άλλα 75 κρούσματα αναφέρονται σε Αχαϊα και Ηλεία οι οποίες περιλαμβάνονται στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, έχουν καταγραφεί 24 κρούσματα στη Στερεά Ελλάδα και 31 στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος. Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 664 κρούσματα. Από αυτά, τα 589 δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και τα 73 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς. Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com