Συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας εισέβαλαν και πάλι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί, χθες, για άλλη μια φορά, η προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση, με θέμα την έγκριση του ισολογισμού.
Ήταν η τέταρτη κατά σειρά κατάληψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου (κάτι αντίστοιχο έγινε και χθες το πρωί), από τους συμβασιούχους οι οποίοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να τους εξασφαλίσει έγγραφα πιστοποιητικά, που βεβαιώνουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να τα καταθέσουν στα δικαστήρια.
Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις, της δημοτικής αρχής με εκπροσώπους των συμβασιούχων, στους οποίους προτάθηκε να τους χορηγηθεί έγγραφη βεβαίωση, που αναφέρει ότι: «οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα στον αριθμό των χιλίων πεντακοσίων 1500 θέσεων εργασίας περίπου.
Εξ αυτών των θέσεων, εξακόσιες περίπου καλύπτονται από προσωπικό με μόνιμη ή αορίστου χρόνου σχέση εργασίας. Οι υπόλοιπες έως σήμερα θέσεις καλύπτονται από εργατικό προσωπικό κυρίως από εργαζόμενους με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, των οποίων οι συμβάσεις λύονται αυτοδικαίως με την παρέλευση του συμφωνηθέντος χρόνου, χωρίς άλλη διατύπωση από τα συμβαλλόμενα μέρη».
Οι συμβασιούχοι απέρριψαν το παραπάνω κείμενο βεβαίωσης και η δημοτική αρχή τους αντιπρότεινε νέο, στο οποίο απαλείφθηκε η λέξη «κυρίως». Σύμφωνα με το νέο κείμενο «οι περίπου 900, από τις 1.500 συνολικά, θέσεις εργασίας στην καθαριότητα θέσεις εργατικού προσωπικού καλύπτονται αποκλειστικά από συμβασιούχους».
Τελικά, ύστερα από διαβουλεύσεις και ψηφοφορία, η πλειοψηφία των εργαζομένων απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση, ενώ οι συμβασιούχοι παρέμειναν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, ενώ κατηγόρησε τους συμβασιούχους ότι “κρατούν σε ομηρία” τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, «η σημερινή βίαιη και αντιδημοκρατική διακοπή της εξ αναβολής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από ομάδα πρώην εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας που έχουν λήξει αυτοδικαίως, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά επιτυχή προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου του Σώματος και κατ’ επέκταση της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας».
Από την πλευρά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ηλίας Μανουσαρίδης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «εμπαιγμό των συμβασιούχων», έκανε γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και, όπως είπε, θα κλιμακωθούν, σε περίπτωση που ανατεθεί σε ιδιώτες – εργολάβους η καθαριότητα της Θεσσαλονίκης.