Τουλάχιστον 250-300 θέσεις εργασίας χάθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια στα Χανιά από τα «λουκέτα» σε δεκάδες βιοτεχνίες και μονάδες μεταποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 και το 2011 ο αριθμός των βιοτεχνικών επιχειρήσεων που άνοιξαν ήταν αισθητά μικρότερος από αυτόν που έκλεισαν, με το φαινόμενο να επεκτείνεται, από πέρυσι, για πρώτη φορά, και στον εμπορικό κλάδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και τα ποσοστά ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.
Τη ζοφερή εικόνα που έχει δημιουργήσει στον τομέα της βιοτεχνίας και της μεταποίησης η έντονη οικονομική κρίση αποτύπωσε, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων Αντώνης Παπαδεράκης.
Ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε ότι «το 2011 ο αριθμός των βιοτεχνικών επιχειρήσεων που διαγράφηκαν από το Επιμελητήριο, δηλαδή ολοκλήρωσαν όλη την τυπική διαδικασία του κλεισίματος, ήταν 133 ενώ αυτές που άνοιξαν ήταν μόλις 48. Aρα έχουμε μια διαφορά 85 βιοτεχνικών μονάδων την περασμένη χρονιά. Αντίστοιχα, το 2010 132 βιοτεχνικές επιχειρήσεις έκλεισαν ενώ 94 άνοιξαν».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων τόνισε με έμφαση ότι «όταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανοίγουν είναι μικρότερος από αυτόν που κλείνουν μιλάμε για έναρξη καταστροφικής διαδικασίας του αντίστοιχου τομέα. Γιατί γενικότερα πάντα υπήρχε μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά πάντα ο αριθμός των επιχειρήσεων που άνοιγαν ήταν αισθητά μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλειναν».
Υπογράμμισε ότι «αυτή η πορεία έχει αναστραφεί τα τελευταία τρία χρόνια στον χώρο των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ το 2011, για πρώτη φορά, αναστράφηκε και στον εμπορικό χώρο. Για πρώτη φορά, δηλαδή, στον εμπορικό κλάδο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που άνοιξαν, ενώ πέρυσι υπήρχε πολύ μικρή διαφορά. Ειδικότερα, το 2011, στο εμπορικό τμήμα έκλεισαν 193 επιχειρήσεις και άνοιξαν 152, ενώ το 2010 έκλεισαν 180 επιχειρήσεις και 185 άνοιξαν».
Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι «αν υπολογίσουμε μόνο αυτά τα στοιχεία μιλάμε για απώλεια 300, περίπου, θέσεων εργασίας. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το εξής: πολλές επιχειρήσεις ουσιαστικά έχουν ‘παγώσει’ τη λειτουργία τους, χωρίς να προχωρήσουν στην επίσημη διαδικασία κλεισίματος καθώς το κόστος κλεισίματος μιας επιχείρησης είναι πολύ μεγάλο.