Θρόισμα φύλλων, τιτιβίσματα πουλιών, κελάρυσμα νερού και πριόνια. Στους ήχους του δάσους ήρθε φέτος να προστεθεί ένας ακόμα η λαθροϋλοτομία δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε κάθε γωνιά της χώρας, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης κακοκαιρίας. Από τη βόρεια Ελλάδα έως την Πελοπόννησο δεκάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες για «επιδρομές με αλυσοπρίονα», ακόμα και μέσα σε εθνικούς δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές.
Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Δασών, τον φετινό χειμώνα τα δασαρχεία έχουν υποβάλει περισσότερες από 1.300 μηνύσεις κατά λαθροϋλοτόμων ύστερα από καταγγελίες ή ελέγχους. Στην Αιτωλοακαρνανία η έκταση του φαινομένου ήταν τέτοια που οργανώθηκε σύσκεψη με κρατικούς και τοπικούς φορείς για την αντιμετώπισή του.
Δεν περνά ημέρα που τα δασαρχεία όλης της χώρας να μη δέχονται καταγγελίες από πολίτες, σχετικά με το έργο λαθροϋλοτόμων. Συχνά πεζοπόροι και εργαζόμενοι σε δασαρχεία και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδες λαθροϋλοτόμων, που κόβουν ξύλα προκειμένου να τα πουλήσουν στα χωριά. «Πριν από λίγο καιρό, κάναμε πεζοπορία με μια παρέα στη διαδρομή Μηλιές – Ξορύχτι στο Πήλιο. Φθάνοντας στο Ξουρίχτι είδαμε πολλά στρέμματα προσφάτως αποψιλωμένα, υπήρχε ακόμα πριονίδι επάνω στους κομμένους κορμούς», διηγείται ο κ. Αντώνης Μπρούμας, δικηγόρος. «Λίγο αργότερα είδαμε ένα αγροτικό αυτοκίνητο να βγαίνει από έναν δασικό δρόμο, φορτωμένο με κορμούς.
Μιλώντας με φίλους πεζοπόρους από άλλες περιοχές, μαθαίνω ότι η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται σε πολλές περιοχές, στον Πάρνωνα, στον Κιθαιρώνα και αλλού. Μου θυμίζει την ιστορία του Υμηττού, που είχε κάποτε δάσος και αποψιλώθηκε την περίοδο της Κατοχής. Η ζημιά που γίνεται είναι ανησυχητική και από πλευράς διαχείρισης φυσικών πόρων και από πλευράς καταστροφής ενός οικοσυστήματος».
Ανάλογο πρόβλημα εμφανίζεται και σε πολλές προστατευόμενες περιοχές. «Η λαθροϋλοτομία είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος, ειδικά στο παραποτάμιο δάσος του Γαλλικού ποταμού», λέει στην Καθημερινή ο κ. Χρήστος Πανταζόπουλος, δασολόγος στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. «Συνήθως πρόκειται για κατοίκους από τα γύρω χωριά ή Τσιγγάνους από τη Βουλγαρία.
Η καταστροφή είναι μεγάλη, κόβουν ό,τι βρουν, ακόμα και υγιή πλατάνια 15 μέτρων. Μια ημέρα ένας φύλακας εντόπισε μια ομάδα Τσιγγάνων, πήγε να τους σταματήσει και… του επιτέθηκαν με τα αλυσοπρίονα. Όταν επέστρεψε με την Αστυνομία το κακό είχε γίνει». Όπως επισημαίνει ο κ. Πανταζόπουλος, οι περιπολίες των δασοφυλάκων έχουν περιοριστεί ήδη από το 2008-2009, λόγω έλλειψης πόρων για καύσιμα.
Η πολιτεία έχει εικόνα της κατάστασης. «Όντως υπάρχουν πολλές καταγγελίες, από την Αιτωλοακαρνανία, το Πήλιο, την Πιερία και αλλού. Τα δασαρχεία όλης της χώρας έχουν υποβάλει φέτος περί τις 1.300 μηνύσεις κατά λαθροϋλοτόμων. Εκτιμώ όμως ότι πρόβλημα παρουσιάζεται μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι. Από την πλευρά μας έχουμε κινητοποιηθεί αναζητώντας τρόπους να ενισχύσουμε τη φύλαξη», λέει ο ειδικός γραμματέας Δασών κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης.