Ολοκληρώθηκε –μετά και από την παράταση της προηγούμενης βδομάδας για την οριστικοποίηση εκκρεμών αιτήσεων– η υποβολή των αιτήσεων του Στεγαστικού Επιδόματος 1.000 ευρώ ετησίως για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Για πρώτη φορά οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, ενώ ηλεκτρονικά ελέγχθηκε και η πλειονότητα των κριτηρίων, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη καταβολή του επιδόματος. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ήδη δρομολογήσει –βάσει των αιτημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ– χρηματοδότηση ύψους περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνολικά, υποβλήθηκαν 46.207 αιτήσεις, από τις οποίες αξιολογήσιμες είναι 44.492, ενώ 1.715 αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί από το σύστημα ως μη αξιολογήσιμες. Για τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε πλήρως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Για τις υπόλοιπες αιτήσεις απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον έντυπων δικαιολογητικών στα Ιδρύματα.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται στις Γραμματείες των Σχολών η επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου, που απαιτείται για τη χορήγηση του επιδόματος. Δηλαδή, αν ο φοιτητής που υποβάλει αίτηση έχει επιτύχει τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους.
Υποβεβλημένες Αιτήσεις: 46.207
- Αξιολογήσιμες: 44.492 (προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών απαιτούν μόνο οι 12.631 αιτήσεις)
- Μη Αξιολογήσιμες: 1.715
Έγκριση αιτήσεων από τα ιδρύματα
- Υπό αξιολόγηση: 20.898 (47% των αξιολογήσιμων αιτήσεων)
- Μέχρι τώρα Εγκεκριμένες: 20.853 (47%)
- Μέχρι τώρα Απορριφθείσες: 2.741 (6%)
Στατιστικά – Συμπεράσματα
- Το 28% των προς αξιολόγηση αιτήσεων απαιτούν την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
- Το 53% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, έχουν ήδη κριθεί από τις δομές των Ιδρυμάτων.
- Για το 89% των αιτήσεων που κρίνονται από τα ιδρύματα το αποτέλεσμα είναι θετικό.
Ο έλεγχος των κριτηρίων χορήγησης του Στεγαστικού Επιδόματος, που καταβάλλεται από το 2004 στους φοιτητές, έγινε φέτος με την αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήματος υποβολής αιτήσεων με τη βάση δεδομένων του taxis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δημιούργησαν web services για το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες δικαιούχους, αντί να υποβάλουν έντυπες βεβαιώσεις στοιχείων που ο κρατικός μηχανισμός ήδη γνωρίζει, να υποβάλουν αίτηση από το σπίτι τους μέσα σε λίγα λεπτά.