Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να συνεχίσει να βοηθά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού, υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μηνιαίας έκθεσης της Επιτροπής για το μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση που υπήρξε πέρυσι το χειμώνα στα ελληνικά νησιά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι φέτος τα νησιά δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες εικόνες. «Ο έλεγχος των καιρικών συνθηκών δεν είναι θέμα χρημάτων», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ έχει δώσει γύρω στα 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.

«Δεν γίνεται να επαναληφθούν αυτά που βιώσαμε πέρυσι», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα είχε «εποικοδομητική συζήτηση» με τις ελληνικές αρχές, κατά την οποία «εντοπίστηκαν λύσεις».

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το οποίο αναμένεται να φτάσει περίπου τις 2.000 θέσεις. Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή ζητά συνεχώς από τις ελληνικές αρχές να φτιάξουν επιπρόσθετες δυνατότητες υποδοχής και κλειστές υποδομές στα νησιά και να διασφαλιστεί η καταλληλότητά τους. «Ενθαρρύνουμε έντονα τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα κέντρα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη δική μας υποστήριξη», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Δεν είναι μόνο χρημάτων, αλλά και καλύτερης συνεργασίας» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ευθύνη είναι φυσικά στα χέρια των ελληνικών αρχών, αλλά και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που πρέπει να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές. «Πιστεύω φέτος πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα τα νησιά δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήταν πέρυσι», ανέφερε τέλος, ο Έλληνας επίτροπος.