Ριζικές ανατροπές στις δομές των υπουργείων και δραστική αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα υπηρετεί στο Δημόσιο, με σαρωτικές μετατάξεις και απολύσεις μετά από αξιολόγηση, φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «αναμόρφωση του ελληνικού διοικητικού συστήματος».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι αλλαγές που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, αναμένεται ότι θα θέσουν εκτός πλάνου ολόκληρες υπηρεσίες του στενού «πυρήνα» του κράτους και θα αφήσουν μετέωρους και ένα βήμα από το ταμείο ανεργίας χιλιάδες υπαλλήλους.
Η μείωση κατά 30% των υπηρεσιακών δομών και η σύμπτυξη διευθύνσεων και γραφείων θα οδηγήσει σε αθρόες μετακινήσεις και σε απομακρύνσεις υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς. Στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» θα βρεθούν οι εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων καθώς και εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια των νέων περιγραμμάτων θέσεων.
Μέσω των νέων οργανογραμμάτων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει μέρος από τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ενώ από τη λειτουργία τους θα προκύψει: η μείωση των οργανωτικών μονάδων της κεντρικής διοίκησης, με σκοπό τη δόμηση του «επιτελικού κράτους», την οποία ευαγγελίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η μείωση του προσωπικού, μέσω απολύσεων. Η ενοποίηση όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών των υπουργείων (διοικητικές, οικονομικές και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης), με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις περιφέρειες και τους «καλλικρατικούς» δήμους, με την παράλληλη μεταφορά μεγάλου μέρους του προσωπικού, μέσω υποχρεωτικών και χωρίς γεωγραφικά κριτήρια μετατάξεων.
Σύμφωνα με το υπόμνημα της ομάδας σοφών που επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου, η ανάγκη ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο είναι επιτακτική, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη ύφεση και να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Και γι’ αυτό στην έκθεσή τους περιγράφουν ένα Δημόσιο – μπάχαλο, ανίκανο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και πολλά ακόμη.